11.11.2015
Large_booksa_otvorena_002


Miljenka Buljević – suosnivačica Bookse (zajedno s Majom i Vanjom, molimo pogledati na kraj ovog popisa). Kano stijena postojana. Vodi projekte, književne tribine, međunarodnu suradnju i što već zatreba. Vladarica iz sjene, rekli bi neki. Katica za sve, rekla bi Mika. Završila je engleski i češki. Puno putuje, sudjeluje u razno-raznim mrežama i forumima jer nije mali posao valjano pozicionirati Booksu na međunarodnoj sceni. Stručnjakinja za brzopotezno pakiranje i baklavu.
Dunja Kučinac – užoj javnosti poznata kao dr. Dunja Draguljče. Vodi Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, piše projekte i izvještaje i vodila je tribinu 'Književnost, između'. Ponos i dika cijelog Belišća i okolice. Da radne knjižice još postoje, Draguljčetu bi pisalo da je po struci diplomirana povjesničarka umjetnosti i komparatistica. A kao da je jučer bilo kad je djevojče bujnih dredova došlo u Booksu i radilo vikendima u klupskoj kafeteriji zvanoj šank…
Luka Ostojić – uređuje portal booksa.hr. Kao kobac prati sve što se događa na portalu, traži i dadinja suradnike, ganja ugovore, utjeruje tekstove, plaća Regicu (domenu), mentorira mlade novinare. Dobro je prošao na mikro lokalnim izborima. Završena komparatistika pomaže mu s riječima, završena sociologija pomaže mu s ljudima. Ili bi barem tako trebalo biti. Luka je u Booksu došao još kao srednjoškolac, prošao Ferićevu radionicu i pisao za portal kojeg danas uređuje. Nije loše za dečka s Trešnjevke!
Mateja Pavlic - bila je pa otišla i ponovo se vratila u književni kombinat. Mateja se bavi Centrom za dokumentiranje nezavisne kulture i još raznim drugim zadacima. Majstorica hula hopa u nastajanju, diplomirana bohemistica i povjesničarka umjetnosti, lutalica, šarmerica, naša zdrava snaga iz srca Međimurja!
Dušica Parezanović – brine o financijama i administraciji, ako ćemo baš onako strogo službeno. Ako ćemo kako jest stvarno, njezin utjecaj seže puno, puno dalje. Dušica je duša ureda i pozna, prati i brine se za barem 3/4 nezavisne kulturne scene u gradu (a i šire). Na diplomi joj piše da je završila slavistiku, ali to bi valjalo premaljati korektorom i napisati 'globalistiku'. Ako nekome zatreba tableta protiv bolova, ili bilo što korisno i praktično, prvo se pita Dušicu. Ima rijetku sposobnost da dogodovštine iz života prepričava tako zanimljivo, zabavno i originalno da uvijek hoćemo još.
Ana Profeta – mingla, hostesira, piariše. U prijevodu, komunicira sa svime sa čime se može i mora komunicirati (članstvo, mediji, izvođači, gosti…). Kad nema nekoga s kime bi komunicirala, čini to sama sa sobom. To nisu trenuci u kojima raste vidljivost kluba, još manje njegova respektabilnost. Završila je engleski i talijanski, štrebsa, ponekad šoferka. Uporna, ali ponešto raspršena zagovaračica astrologije (kako Blizanci obično jesu) koja za sve glitcheve krivi pun Mjesec ili retrogradni Merkur.
Matko Vladanović – čita, misli, piše, razgovara. O književnosti općenito, a kod nas u Booksi o stripu. Nekad je pisao književnu kritiku za portal, a danas vodi tribinu Strip-tease Matka Vladanovića. Autor je knjige Izdevetane domaćice: kritički ogledi o hrvatskom stripu. Privodi kraju studij filozofije i hrvatskog jezika i književnosti, a sa školom trčanja tek je (relativno nedavno) započeo, ali sustavno napreduje. Matkovo je prisustvo izrazito anti-stresno, čovjek je rođen cool.
Andrija Škare - uređuje i vodi Škrabicu, seriju koncerata autorske glazbe u Booksi. Časni nasljednik, dakle, Ante Perkovića, Nine Romić, Luke Belanija i Adama Semijalca. Za razliku od njih, Andrija ne svira i ne pjeva, on piše. Iza njega su tri objavljene knjige, Glazbeni dnevnik, bilo ga je po televiziji, sad je u novinama. Naširoko zasluženo omiljen, pametan, talentiran, odgovoran i drag.
Luka Šipetić i Tomislav Augustinčić – studiraju komparativnu književnost i antropologiju i jednog su dana u Booksu došli s prijedlogom da kod nas pokrenu novu književnu tribinu. Prijedlog im je prošao i otad se bave Krnjom književnošću i kad im paše i kad im ne paše. Nije da se žale, vrijedni su to i pametni momci. Doduše, Luka je negdje putem nestao, ali Tomislav se ne da. Antropolozi su žilava bića.
Ante Perković – prijatelj, suradnik, komšija, generator odličnih ideja. Dugo je bio s nama, još nam nije do kraja jasno da ga više nema. Ante je pisao za portal booksa.hr, koncept Škrabice njegova je ideja, kao i Audio klub@Booksa. 'Svi me vole dok me ne upoznaju' naziv je Antinog prvog albuma. Mi smo ga upoznali i baš zato zavoljeli. Ante nam baš nije vjerovao, ali s time mu nismo mogli pomoći. Jako nam fali.
Matej Ivušić – mlada je uzdanica Audio kluba@Booksa, bio je proteže (štićenik, pulen) Ante Perkovića i naš liebling. Studira povijest, radi na sto strana, a u Booksi vodi jedini nam slušateljski klub. Britak, izravan, duhovit, naš najdraži plavooki plavušan. Pa vi vidite, ha!
Zoran Ferić – čakra za ponos nam se svaki put malo jače zavrti kad kažemo kako je Ferić 'naš kućni pisac'. Ima više od deset godina kako u Booksi vodi Radionicu kreativnog pisanja kratke priče. Gostovao je na toliko književnih događanja kod nas da to više ne možemo pobrojati. I još uvijek nam nije dosadio, upravo suprotno. Fero kaže kako je i njemu s nama lijepo. Pristojan je on gospodin.
Dorta Jagić – bilo je to ovako. Grupica Booksinih članova došla nam je i rekla: „Dobar dan. Mi bismo htjeli ići na radionicu poezije i mi bismo da je vodi Dorta Jagić“. Zaključili smo kako nemamo ništa protiv. Dorta je zaključila isto. Ostalo je povijest. Talent za poeziju i talent za pedagogiju, snaga, intuicija i kreativna pomaknutost = Dorta. Ovo je jedna od onih suradnji koja se od samog starta pokazala kao pun pogodak. 
Davor Konjikušić – mnoge je dane (ili barem popodneva) naš dugogodišnji član Davor proveo radeći, razgovarajući, dogovarajući poslove u Booksi. I tako se desilo da je jednog od tih dana došao s prijedlogom da u Booksi pokrene radionicu umjetničke fotografije. Zamišljeno, odrađeno. Davor je odličan pripovjedač, samo što ne koristi riječi već fotografije. Dobra priča je dobra priča ma kojeg oblika bila.
F.B. – svakog petka ujutro papagalo Tibor na Booksinom pragu ostavi svitak s novim izdanjem kolumne Pisma pukovniku koju potpisuje F.B. Nismo sigurni je li čovjek, vanzemaljka, super inteligentna bakterija ili dron. Navodno osim kolumne piše i Nepoznatu povijest Bookse. Kako god, ok nam je s njim/njom. Poznavanje gramatike i pravopisa mu/joj je na visini i ne gnjavi ako mu/joj Tibor donese zavežljajčić s honorarom koji dan kasnije od uobičajenog.
Age – žena zlatnih ruku. Da nam nije nje, Booksa bi izgledala kao by the book kliše prostora s knjigama iz crtića – puno prašine i paučina visi iz svih kutova. Da ne kažemo kako se jedino Age sjeti zaliti onu biljkicu koju imamo u izlogu, a kad budu neki blagdani ili rođendan, donese nam kolača. Jel može bolje? Ne može. Basta.
Vanja Bjelić Pavlović – suosnivačica Bookse, prva urednica portala booksa.hr, žena koja je zajedno s Mikom hendlala sve – klub i sva događanja u njemu, bivšu knjižaru, administraciju, financije… Ne prođe dan a da netko od vas ne dođe u klub i pita: „Di je Vanja?“, ili „Kad će Vanja doć?“. Vanja ne radi više u Booksi, sad nam je konzultantica za više-manje sve što zatreba. Pokrenula je svoj biznis i mogli bismo reći kako joj držimo palčeve da uspije, ali to je skroz nepotrebno jer čega se Vanja primi, to Vanja i obavi pa je uspjeh neupitan. To je empirijska činjenica.
Maja Župan – suosnivačica Bookse koja već odavno ne radi u klubu, ali je duhom itekako prisutna. Uvijek u pravom trenutku uskoči savjetom, informacijom, konkretnom podrškom. Kad se svaki dan nosiš s pojmovima kao što su umjetnost, kultura, nezavisna scena, društveni angažman, neprofitni sektor i slično, super je korisno imati osobu kao što je Maja – uzemljenu, taktičnu, dobronamjernu i u poduzetništvu izverziranu – da ti usidri fokus i fino pospremi prioritete tamo gdje im je mjesto.

Ekipu iz klupske kafeterije - poznatije kao šank čine mnogi super ljudi kojih je u ovih 13 godina koliko Booksa postoji bilo toliko da sve njihove biografije ne stanu na ovu stranicu. No bez njih Booksa sigurno ne bi bila to što jest i zato HVALA najdivnijoj Martini na svijetu, Goranu B., Goranu U., Domagoju, Evi, Adamu, Vanji, Dragi, Maji B., Maji S., Marini, Tomi, Zorani, Thanu, Kirilu, legendi Saletu, Idži, Klari, Marti, Antoniju, Idi, Vladi, Tei, Nadi, Luki, Ivanu, Tamari, Glorii, Vlasti, Jakovu...

POVRATAK NA VRH STRANICE