17.12.2015
Large_014


Klub Booksa najdugovječniji je program udruge Kulturtreger koji se uspješno provodi već dvanaestu godinu zaredom, ali daleko od toga da je to jedino čime se bavimo.

Krenimo s književnošću koja nam je glavno polje djelovanja. Pristup književnosti na kojem inzistira Književni program udruge temelji se na neformalnosti, otvorenosti, poticanju izražavanja kritičkog mišljenja, interakciji s publikom i davanju prostora novim, inovativnim pa i eksperimentalnim pristupima književnom stvaralaštvu. Naš književni program zove se Književni budoar - kliknite i pogledajte što se sve nudi.

Od 2007. vodimo i portal booksa.hr koji na dnevnoj osnovi prati domaću i stranu književnu produkciju, sustavno predstavlja mlade hrvatske književnike i književne kritičare iz Hrvatske i regije, donosi informacije o književnim događajima u zemlji i inozemstvu, te objavljuje literarne radove i kolumne. Tu su još i natječaji iz područja književnosti, baza novih naslova i vijesti.

Treći program udruge je Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji radi na prikupljanju, arhiviranju i digitaliziranju građe koju je proizvela nezavisna kulturna scena od kraja 1980tih do danas. Ovaj program provodimo u partnerstvu s organizacijom Kurziv. Centar djeluje u klubu Booksa i radi na predstavljanju građe široj javnosti organiziranjem malih izložbi u prostoru kluba te na edukaciji organizacija nezavisne kulture u Hrvatskoj i regiji.

Kulturtreger je pokrenuo i Reviju malih književnosti, festival koji domaćoj javnosti predstavlja mlade književnike koji su afirmirani u svojim zemljama no čija djela nisu objavljena u Hrvatskoj. Revija malih književnosti dosad je hrvatskoj čitateljskoj publici predstavila mlade pisce i spisateljice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Grčke. 2015. godine Revija je predstavila mlade autore iz Latvije, Litve i Estonije, a 2016. njihove kolegice i kolege iz zemalja Beneluxa.

Edukacijski program udruge čine Radionica kreativnog pisanja proze koju već deset godina vodi jedan od najcjenjenijih hrvatskih pisaca, Zoran Ferić. Tu su potom i Radionica kreativnog pisanja poezije koju vodi nagrađivana pjesnikinja Dorta Jagić, te Drugi kadar - radionica umjetničke fotografije koju vodi fotograf i aktivist Davor Konjikušić.

Prije dvije godine udruga je bila nositeljica regionalnog EU projekta Criticize This! kojem je cilj bio izobrazba i afirmacija mladih kritičara umjetnosti, a kojeg je financirala EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) u sklopu EU programa Kultura 2007-2013. Trenutno je Kulturtreger partner u provedbi projekta Prošireni estetički odgoj/ Aesthetic Education Expanded kojeg je nositelj Multimedijalni institut iz Zagreba, a projekt se finacira u sklopu programa Kreativna Europa. Kulturtreger je član i međunarodne književne platforme LAF (Literature Across Frontiers) čiji se rad također financira iz programa Kreativna Europa i partneri smo u EU projektu Literary Europe Live.

Zahvaljujući višegodišnjem kontinuitetu rada i iskustvu u organiziranju, provedbi i promociji kulturnih događaja Kulturtreger je uspostavio kvalitetnu i dugotrajnu suradnju s hrvatskim i regionalnim udrugama, institucijama i organizacijama koje se bave književnošću i nezavisnom kulturom. Redovito surađujemo s festivalima (npr. Festival europske kratke priče), strukovnim udruženjima (Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca), klubovima (Molekula iz Rijeke, Multimedijalni institut, Močvara i Medika iz Zagreba, Rojc iz Pule), mrežama (SU Klubtura, SU Operacija grad, Mreža mladih Hrvatske), hrvatskim i organizacijama/institucijama iz EU i regije (Kurziv, Domino, ZG Pride, SEEcult, Eurozine...).

Financiju podršku radu udruge dosad su pružili Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, EACEA (Culture 2007 – 2013), EU program Kreativna Europa.

Financijski godišnji izvještaj 2014
Narativni godišnji izvještaj 2014

Financijski godišnji izvještaj 2015
Narativni godišnji izvještaj 2015

Financijski godišnji izvještaj 2016
Narativni godišnji izvještaj 2016

Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu

 

POVRATAK NA VRH STRANICE