Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Booker svih Bookera

Large ondaatje2 Michael Ondaatje (Foto: Tulane Public Relations / Wikipedia)
Nedjelja
08.07.2018.

Roman Engleski pacijent Michaela Ondaatjea najbolja je knjiga na engleskom jeziku svih vremena!

OK, ipak smo pretjerali – Engleski pacijent dobio je najviše glasova publike od svih predstavnika iz selekcije najboljih dobitnika Bookera. Podsjetimo, peteročlani žiri odabrao je pet naslova koji su predstavljali presjek laureata po desetljećima (od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do drugog desetljeća ovog tisućljeća), a u užem su se izboru našli romani In a Free State (V.S. Naipaul, 1971.), Moon Tiger (Penelope Lively, 1987.), Engleski pacijent (1992.), Wolf Hall (Hilary Mantel, 2009.) i 'sporni' Lincoln in the Bardo (George Saunders, 2017.) Potom je javnim glasanjem odabran najbolji naslov.

Ondaatje je prilikom primanja nagrade izjavio da Engleski pacijent nije najbolja knjiga na popisu s obzirom da je u konkurenciji s remek-djelima V.S. Naipaula i Mantel. Osim toga, istaknuo je da mnogi vrhunski autori i autorice, poput Alice Munro, nikada nisu dobili Bookera.

Ondaatjeov roman, prema kojem je Anthony Minghella 1996. snimio deveterostrukog oskarovca, dobio je oko 9.000 glasova publike.

info: The Guardian

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu