Page arrow

Cercas opet među Hrvatima

Large javier cercas  g teborg book fair 2014 2  crop Javier Cercas (Foto: Wikipedia)
Srijeda
26.09.2018.
Filozofski teatar, koji od 2014. godine vodi i uređuje Srećko Horvat, ulazi u svoju novu, petu sezonu. Prvo izdanje ove sezone održano je ovog mjeseca u Narodnom pozorištu u Beogradu, u sklopu 52. Beogradskog Internacionalnog Teatarskog festivala. Horvat je tom prilikom razgovarao s redateljem Oliverom Frljićem.  
Prvi ovosezonski zagrebački gost Filozofskog teatra bit će Norman Ohler, autor bestselera Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu. Ohlerova je uspješnica izazvala ogroman interes, što povjesničara, što laika, a hrvatskoj ju je publici predstavila izdavačka kuća OceanMore. Autor Potpune ekstaze gostovat će u Zagrebu 14. listopada.
Ostali gosti koje ćemo moći gledati u Hrvatskom narodnom kazalištu su Evgenij Morozov i španjolski pisac Javier Cercas, a najavljena je i premijera Antigone Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter
Evgenij Morozov je poznati bjeloruski predavač (Stanford) i novinar (The Wall Street Journal, The New York Times, The Guardian) koji se bavi tehnološkim napretkom, a zbog svojih je stavova o temi dobio nadimak 'mračni prorok tehnologije'. Morozov će s Horvatom razgovarati 4. studenog. 
Nama je pak najzanimljiviji gost Javier Cercas, vrhunski španjolski književnik koji nam se predstavio i likom i djelom. Fraktura je prevela njegova djela Prevarant, Brzina svjetlosti, Anatomija jedne pobune i Salaminski vojnici. Booksin kroničar i kritičar F. B. je napisao da je Anatomija "povijesna knjiga, mješavina biografija i na kraju, kako sam autor navodi, i roman, iako u njemu nema ni jedne riječi koja je fikcionalna." Još 2014. Cercas je, za boravka na Festivalu svjetske književnosti razgovarao s našim novinarom Nevenom Svilarom. Intervju možete pročitati ovdje, a slušati ga možete 9. prosinca.
U svakom slučaju, čeka nas sadržajem i gostima raznolika godina Filozofskog teatra, a više informacija možete pročitati na stranicama HNK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu