Page arrow

Dodijeljen alternativni Nobel

Large conde Maryse Condé (Foto: Wikipedia)
Nedjelja
14.10.2018.
Zbog velikog seks skandala u švedskoj Akademiji, ove godine otkazana je dodjela Nobelove nagrade za književnost. Na upražnjeno mjesto, kao svojevrsna protuteža, uskočila je alternativna nagrada koju dodjeljuje organizacija Nova akademija
Alternativni Nobel namijenjen je najboljoj "priči o ljudima u svijetu", a o dobitnicima su odlučili žiri, knjižnice i glasovi čitatelja. Knjižnice i publika (preko 33.000 glasača) odabrali su četiri finalista, a žiri naposljetku odlučio da nagradu dobiva gvadalupanska autorica Maryse Condé
Condé je napisala oko 20 romana kojima se dokazala, kako navodi predsjednica žirija Ann Pålsson, kao "velika pripovjedačica" koja "pripada svjetskoj književnosti". Uz to, Pålsson navodi: "Condé opisuje kolonijalna pustošenja i postkolonijalni kaos, i to jezikom koji je istovremeno precizan i neodoljiv. U njenim pričama mrtvi žive blizu živih, u svijetu u kojem se rod, rasa i klasa stalno preokreću u različitim kombinacijama."
Condé je nagradu posvetila "malenom" narodu Gvadalupa "koji se spominje samo zbog uragana, potresa i sličnih stvari." Dodajmo da na hrvatski nije preveden nijedan njezin roman.
U finalu su se, uz Condé, našli britanski pisac Neil Gaiman, vijetnamsko-kanadska autorica Kim Thúy i japanski pisac Haruki Murakami. No, Murakami se povukao iz natjecanja zbog "želje da se koncentrira na svoje pisanje i udalji od medija". 
Ovo je prvo i posljednje izdanje ove nagrade. Iduće godine opet nas očekuje tradicionalna dodjela Nobela.

info: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu