Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

George Saunders osvojio Bookera

Large saunders George Saunders (Foto: Jeremy Sternberg / Flickr)
Utorak
17.10.2017.
Ovogodišnju nagradu Man Booker za najbolji roman napisan na engleskom jeziku osvojio je američki autor George Saunders za djelo Lincoln in the Bardo
Roman se temelji na stvarnom događaju i odvija tijekom jedne noći kada Abraham Lincoln dolazi na grob svog 11-godišnjeg sina. Roman je i formalno neobičan: skoro cijeli je napisan u dijalogu i sadrži fragmente povijesnih tekstova, biografija, autentičnih i fikcionalnih pisama. 
Barunica Lola Young, predsjednica žirija, obrazložila je jednoglasnu odluku žirija: "Roman se istaknuo svojom inovativnošću, vrlo različitim stilom, načinom na koji je, skoro paradoksalno, oživio ove skoro mrtve duše s drugog svijeta. Roman supostavlja osobnu tragediju Abrahama Lincolna zbog smrti mladog sina i njegov javni život kao osobe koja je zapravo potaknula Američki građanski rat."
Saunders je 52-godišnji novinar i pisac koji je objavio šest zbirki kratkih priča, a ovo mu je prvi roman. Tijekom primanja nagrade naglasio je važnost kulture: "Ako niste primijetili, živimo u čudnim vremenima, a pitanje u srži je jednostavno: želimo li na strah reagirati isključenjem, negativnošću i nasiljem? Ili ćemo odgovoriti ljubavlju, s vjerom u ideju da ono što se čini drugačijim uopće nije drugačije od nas. Često u SAD-u čujemo o potrebi da štitimo kulturu. Ovo večeras je kultura, međunarodna kultura, kultura suosjećanja, aktivistička kultura."
U užem krugu za nagradu također su bili romani 4321 Paula Austera, Elmet Fione Mozley, Exit West Mohsina Hamida, History of Wolves Emily Fridlund i Autumn Ali Smith.
Saunders će dobiti 50.000 funti novčane nagrade, a može očekivati i veliki porast u prodaji svog romana. 

Valja dodati i da je Saunders drugi Amerikanac koji je osvojio Bookera, odmah nakon Paula Beattyja koji je slavio lani. Nagrada Man Booker tek je prije četiri godine u konkurenciju primila američke autore.
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu