Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Moj muž' dobio Edu Budišu

Large rumena Foto: Ron Bieber / Flickr
Ponedjeljak
12.06.2017.
Godišnja književna nagrada Istarske županije Edo Budiša dodjeljuje se autoru/autorici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području. 
Nagrada se dodjeljuje u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjednim formama.
U finalu za ovogodišnju nagradu ušli su Dobri dani nasilja (Ružica Aščić, izd. Hena com), Moj muž (Rumena Bužarovska, izd. V.B.Z.), Crne ribe (Ilija Đurović, izd. Žuta kornjača), Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu (Kristina Gavran, izd. Disput) i Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih (Ivan Jozić, izd. Fraktura).
Prosudbeni žiri (u sastavu: Vanesa Begić, Ivana Ujčić, Boris Koroman i Neven Ušumović) odlučio je ove godine nagradu dodijeliti Rumeni Bužarovskoj za zbirku priča Moj muž (V.B.Z., preveo s makedonskog Ivica Baković).
U obrazloženju žiri navodi: "Nakon izvanredne zbirke priča Osmica, čiji je hrvatski prijevod prošle godine bio u najužoj konkurenciji za nagradu Edo Budiša, Rumena Bužarovska zbirkom Moj muž još više fascinira čitatelja napetošću, štoviše eksplozivnošću svojih zapleta koji bacaju prodorno svjetlo na bračnu svakodnevicu i neravnopravnost rodnih odnosa. (...) Iz priče u priču pratimo pervertiranje emancipacijskih pokušaja glavnih junakinja, u rasponu od iznalaženja različitih taktika prijetvornosti, skrivanja intimnih potreba, pa sve do nasilnih, u konačnici samodestruktivnih činova. 
Bužarovska ne piše feminističke pamflete, ali nije ni cinična satiričarka 'niskosti' žudnji svojih junakinja: njezina 'kratkopričaška ekonomija' posredno, ali tim snažnije dovodi čitatelja do otvorenih pitanja o istini višestruke poniženosti žena u braku i obitelji u današnjim neokonzervativnim tranzicijskim sredinama kao što su makedonsko i hrvatsko društvo." 
Rumena Bužarovska (1981.) je makedonska književnica, prevoditeljica i sveučilišna profesorica američke književnosti. Autorica je studije Što je smiješno: teorije humora primijenjene na kratku priču te triju zbirki kratkih priča: Žvrljotine, Osmica i Moj muž.
Dosadašnji dobitnici nagrade Edo Budiša su Srđan Srdić (2012.), Marko Pogačar (2013.), Bojan Krivokapić (2014.), Ivana Bodrožić (2015.) i Lejla Kalamujić (2016.)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu