Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Naš plan za Interliber

Large interliber Foto: Angelo Amboldi / Flickr
Srijeda
01.11.2017.
Od 7. do 11. studenog na Zagrebačkom Velesajmu održava se 40. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber na kojem će više od 300 izlagača predstaviti svoja nova beletristička i publicistička izdanja. Ako ste kriomice izvadili novac iz ušteđevine za godišnji odmor, budžeta za režije ili tzv. 'crnog fonda', a ne znate koji vas novi naslovi očekuju na Interliberu, potrudili smo se proučiti nova izdanja i složiti nekoliko preporuka...
Nezaboravljeni asevi
S provjerenim imenima nema greške - izdavači znaju da će dobiti pažnju kupaca, a čitatelji da će dobiti dobru knjigu. Čisto sumnjamo da će vam promaknuti nove knjige Vargasa Llose, Knausgaarda, KadareaAtwood i Pamuka, pa stoga izdvajamo nekoliko drugih naslova koje su napisali briljantni autori i autorice.
  • László Krasznahorkai: Svijet ide dalje (Naklada OceanMore, prev. Viktorija Šantić)
Nije tajna da jako volimo osebujnog mađarskog pisca, šire poznatog po suradnji s filmašem Belom Tarrom, a koji je 2015. dobio i priznanje u vidu međunarodnog Man Bookera. Stoga debelim flomasterom podvlačimo činjenicu da je Naklada OceanMore među prvim svjetskim izdavačima koja je objavila njegovu novu zbirku priča, i to u prijevodu već dokazane prevoditeljice Viktorije Šantić. Najava knjige kaže: "Od sjaja transcendentalnoga reda koje je nekoć prosvijetlilo čovjeka, ostala je samo hrpa šarenoga pepela." Topla preporuka. 
  • Arundhati Roy: Ministarstvo potpune sreće (Profil, prev. Saša Stančin)
Indijska autorica i aktivistica osvojila je svijet na prepad svojim debitantskim romanom Bog malih stvari koji je 1997. osvojio Bookera i postao svjetski bestseler. Morali smo čekati dvadeset godina da Roy objavi drugi roman - i eto ga, Ministarstvo potpune sreće, koje je (kažu Englezi) neočekivano ispunilo visoka očekivanja publike. Srećom, prijevod ekspresno dobivamo i u hrvatskom izdanju.
Jedinstveni Akutagawa preminuo je već u 36. godina života, ali stigao je postati jedan od najznačajnijih azijskih pisaca 20. stoljeća i "ocem japanske kratke priče". Šira publika prepoznat će ga po predlošku za Kurosawin film Rašomon, a na Interliberu će se predstaviti zbirka njegovih autobiografskih priča koje, sudeći po njegovom književnom talentu i tragičnom životu, ne smijemo propustiti.
O istom trošku preporučujemo dva romana koji se tematski bave Bliskim istokom. Daoudova knjiga pripovijeda o Arapinu kojeg je ubio znameniti protagonist Camusovog Stranca, a Gündayev roman govori iz perspektive turskog tinejdžera iz Gaze čiji je otac krijumčar ljudi. S obzirom da u Booksi pripremamo Reviju malih književnosti s autorima iz zemalja Levanta, ova dva naslova su nam nezaobilazno štivo. 
***
Domaći aduti
Kao u slučaju stranih pisaca, i najjači domaći i regionalni autori spremaju izdanja upravo za Interliber. Svi ćemo odmah primijetiti nove i zanimljive naslove Miljenka Jergovića, Pavla Pavličića, Igora Mandića i Dragana Velikića, a mi ćemo stoga izdvojiti knjige koje bi vam lako mogle promaknuti, što bi bila ako ne već tragedija, onda barem velika šteta:
Iza dizajna i naslova dosadne likovne monografije krije se novo djelo jednog od najhvaljenijih i najuzbudljivijih mladih autora, Luke Bekavca. Bekavac je za svoja prva tri djela Drenje, Viljevo i Policijski sat dobio niz nagrada i skupio pravu malu sljedbu obožavatelja u koje se ubrajaju i naši kritičari. Stoga se veselimo njegovoj novoj knjizi, zbirci proznih zapisa o kulturnoj povijesti jednog grada. "Na tom se vijugavom putu između 1958. i 2045. otvaraju najrazličitija, ponekad doista opskurna područja, oslikana spektrom tonova koji varira od lirskog i elegičnog do reporterskog ili crnohumornog..."
  • Tatjana Gromača: Carstvo nemoći (Sandorf)
Pjesnikinja, prozaistica i novinarka Tatjana Gromača izaziva širok raspon emocija među Booksinim kritičarima, od oduševljenja njenom ranom poezijom do razočaranja jednom od njenih posljednjih knjiga. Stoga nas ni Gromačin novi roman sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Carstvo nemoći obećaje nam "beskompromisno introspektivno poniranje u dubine vlastite duše, smjelost za to da dotakne neuralgične točke društva u kojem živi, ali i da ukaže na umjetnost kao pribježište u svijetu u kojem je dobrota iznimka, a razočaranje konstanta." Nadamo se najboljem!
Slabi smo na Škaru, novinara i pisca koji je za Booksu dugo pisao odlični Glazbeni dnevnik (kasnije ukoričen u izdanju Durieuxa). Njegova nova knjiga je "zbirka urbanih legendi i prizora iz gradskih pejzaža u kojima mladi ljudi vode tihe, samotne životne bitke" i traže "svoju priliku za ljubav u neromantična vremena." Romantično se veselimo Škarinoj zbirci!
***
Ostalo
Ako vam ni to nije dosta, ili ako vas klasična beletristika baš i ne zanima, tu su već legendarna strip izdanja Fibre, kao i aktualna izdanja publistike. Vuković i Runjić predstavit će nam knjigu Paula Morleya Bowie i njegovo doba, a TIM press vječno aktualnu temu u knjizi Modernost i holokaust poljskog sociologa i filozofa Zygmunta Baumana. Naravno, veselimo se i svim drugim izdanjima, a pogotovo - popustima na stara izdanja.

Vidimo se na Interliberu i sretno nam bilo!
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage 1200px a line of syrian refugees crossing the border of hungary and austria on their way to germany. hungary  central europe  6 september 2015 18.11.2018.

Sniženja i poniženja

Zagrebački Interliber djeluje kao da je vrijeme stalo, ali neki detalji upućuju na širi društveni kontekst.

Piše: Luka Ostojić

Preporuke
Homepage spain 1976 07.11.2018.

Interliber: TOP 5

Od 13. do 18.11. održava se zagrebački Interliber. Donosimo preporuke najzanimljivijih naslova stranih autor(ic)a!

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage liber 16.11.2017.

Liber 2017: Judi, libri i beštimje

Booksina delegacija, pod mudrim vodstvom Ane od Officea, posjetila je 40. Inteliber i prošla mnoge Scile i Haribde.

Piše: F. B.

Urednički komentar
Homepage 25 interliber 12.11.2017.

Interfiks

Zagrebački Interliber obilježila je samoinicijativna odluka Milana Bandića da pomogne nakladnicima.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage interliber 17.11.2015.

Interliber - nikad bolji?

Dostupni podaci o Interliberu podsjećaju na baratanje informacijama o turističkoj sezoni. No, ništa se bitno ne mijenja, osim što neki manji izdavači vidno nedostaju. 

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage interliber 15.11.2013.

O istosti i nepromjenjivosti Interlibera

Činjenica da je sajam toliko isti kao i uvijek daje mu posebnu notu nadrealnoga, a knjige se ukazuju tek kao čudesna kulisa te pomaknute stvarnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu