Page arrow

Počinje utrka za tportalovu nagradu

Large naslovnice prijavljeni romani2
Srijeda
04.04.2018.
Na jedanaesti natječaj tportala za najbolji hrvatski roman pristigle su 64 važeće prijave. Riječ je o brojčano rekordnoj godini otkada se dodjeljuje ova nagrada.
Tportal je u ožujku raspisao natječaj, a dobitniku ili dobitnici književne nagrade tportala pripast će 50.000 kuna. U konkurenciju ulaze romani izdani u prošloj kalendarskoj godini na hrvatskom jeziku i kod izdavača registriranih u Hrvatskoj.
O najboljem romanu odlučuje stručni žiri u sastavu: kazališni redatelj Ivica Buljan (predsjednik), književna kritičarka Katarina Luketić, prevoditeljica Ursula Burger te pisci i urednici Miroslav Mićanović i Jadranka Pintarić. Žiri će odabrati jedanaest polufinalnih naslova, a potom pet finalista. Dobitnik ili dobitnica bit će poznat/a 15. lipnja.
Na ovogodišnji natječaj prijavljena su 64 naslova, a u jedanaest godina njegova održavanja ovo je najveći broj pristiglih prijava. Lani je zabilježeno 47 prijava, a godinu prije 56. Ove godine najviše prijavljenih romana dolazi iz izdavačke kuće Fraktura (10), jedan manje iz Hena coma, a po četiri naslova prijavili su Sandorf i Durieux
Lani je najboljim romanom proglašen Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka. Prethodnih godina nagradu su dobili Slobodan Šnajder (Doba mjedi), Olja Savičević Ivančević (Adio kauboju), Zoran Malkoč (Roki Raketa) i razni drugi.
Popis svih romana u ovogodišnjoj konkurenciji nalazi se na stranici tportala
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage 12 tportal 09.07.2017.

Tko je izgubio tportalovu nagradu?

Književni djelatnici sudjeluju u širem natjecanju koje ne utječe samo na samopouzdanje, nego i na uvjete egzistencije.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu