Page arrow

"Pogreb za dvoje" najbolja priča FEKP-a

Large screen 2x  1
Utorak
04.06.2019.

Na ovogodišnji, šesti po redu, Natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom Trebaš čuti ovu priču.
Žiri koji čine pisci, urednici, novinari i književni kritičari: Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija) i Sven Popović,nagradio je sljedeće priče:

1. nagrada, dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, ide priči Pogreb za dvoje Eliše Papića;

2. nagradu, dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, osvojila je priča U dosluhu Ive Kara-Pešića;

3. nagrada, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea, pripala je priči Fraktal Adija Tufeka.

Obrazloženje žirija:

Pogreb za dvoje Eliše Papića, priča koja je mogla biti nazvana i Đavo u selu, napeta je i jednostavno vas tjera da je pročitate do kraja. Međutim, daleko od toga da je posrijedi samo plot-driven narativ. Pogreb za dvoje je pun duha i kroz koketiranje s fantastikom uvodi nas u svijet zavodljivog zla.

U dosluhu Ive Kara-Pešića jedna je od onih malobrojnih priča sa životnom poukom koje ne dociraju, nego su zabavne i ne sadrže patetiku. Ta se pouka, vrlo jednostavna i umirujuća, prošivena kroz duhovito pripovijedanje, nenametljivo nadaje tek iz drugog plana i sjeda točno gdje treba.

Trećenagrađeni Fraktal Adija Tufeka jedostavno je ispričana ljubavna priča s podnaslovima koji se na razne načine poigravaju riječju fraktal. Tako se nižu zgode jedna za drugom, slične kao što su međusobno slični fraktali, ali ipak posve različite, kao što je svaka priča, pa i ona o nesretnoj ljubavi, posebna na svoj način.

Više informacija: FEKP.

Foto: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu