Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Poticanje književnog stvaralaštva 2019.

Large business money pink coins
Ponedjeljak
07.01.2019.

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2019. godini koji je bio otvoren od 5. lipnja do 7. rujna 2018. godine.

Odobreni programi

Odbijeni programi

Najveći broj autora, njih 89, prijavio se za polugodišnje financiranje, dok je godišnju potporu zatražilo 58 autora, a tromjesečnu 42.
Programe je vrednovalo posebno formirano Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2019. godini u sastavu: Irena Lukšić, Zoran Ferić, Maja Tančik, Ivan Herceg i Neven Vulić.
Prijave koje su se odnosile na dječju književnost vrednovalo je Stručno povjerenstvo za dječju knjigu u sastavu Dubravka Zima (predsjednica), Ranka Javor i Marijana Hameršak.

Tromjesečnu potporu od 21.000.00 kn dobilo je 53 autora, a polugodišnju potporu od 42.000,00 kn 15 autora. U 2019. Ministarstvo nijedan autorski projekt nije prepoznalo vrijednim godišnje potpore.

Zanimljivo za istaknuti jest da je propoznata kvaliteta projekata koji se odnose na strip: od ukupno pet prijavljenih projekata financirano je njih četiri, što je najviše do sada.

Iz Ministarstva navode i sljedeće: "(...) uvidom u sve prijavljene programe Povjerenstvo je zaključilo da se među prijavljenim projektima, naročito među poetskim rukopisima, nalazi velik broj vrlo kvalitetnih prijedloga, naročito mlađih autora, koji nisu nužno svi financirani u okviru potpore književnom stvaralaštvu u 2019. godini, ali od kojih se očekuje skora afirmacija u okviru korpusa suvremene hrvatske književnosti."

Rezultati ostalih natječaja dostupni su na stranicama Ministarstva kulture.

Foto: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu