Page arrow

Program Festivala svjetske književnosti

Large a4 fsk 2019  1
Četvrtak
29.08.2019.

Ovogodišnje izdanje Festivala svjetske književnosti održat će se  od 8. do 14. rujna, a sedmi po redu Festival, u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje spaja s domaćim piscima. Ove godine najveća je novost da će se zagrebački programi svojim najvećim dijelom održavati u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. 

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će nam čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. 9. otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, koji će predstaviti roman Patria koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada. Od autora španjolskoga govornog područja uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, Argentinac Jorge Bucay, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, hrvatskim čitateljima itekako poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a dovodimo i direktora međunarodnog PEN centra katalonskog pjesnika i aktivista Carlesa Tornera i pjesnika Georgea Angela Marija Quintera.

Festival se ne zadržava samo na španjolskim autorima, pa tako dolazi više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenik s tri kontinenta i iz 18 zemalja.

Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar Paul Beatty, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega Nicola Lagioia, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt Leila Slimani, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca Burhan Sonmez, dobitnik ovogodišnje nagrade Vilenica Dragan Velikić, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona David Lagercrantz, nagrađivana irska autorica Eimear McBride, autor kultnoga romana Komo Srđan Valjarević, zvijezda austrijske književnosti Robert Menasse, slovenska autorica Mojca Kumerdej i francuska spisateljica Maylis De Kerangal

Kao i dosada, održat će se Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović. Program smo proširili i na matineju za učenike koji imaju nastavu na stranom jeziku, pa će ove godine u XVII. gimnaziji gostovati francuska autorica Maylis de Kerangal

Na Festivalu će se održati niz tribina, stručnih predavanja i diskusija.

Ove godine bit će prikazana tri filma inspirirana književnošću. Riječ je o dva poljska igrana filma Nezasićenost (rež. Wiktor Grodecki) i Oproštaj od jeseni (rež. Mariusz Trelińśki) te francuskom filmu Corniche Kennedy (rež. Dominique Cabrera).

Raspored po danima pročitajte na stranicama Festivala.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu