Page arrow

Raskol u Švedskoj akademiji

Large sd Sara Danius (Foto: Frankie Fouganthin / Wikipedia)
Četvrtak
12.04.2018.
Raskol u Švedskoj akademiji, točnije u njezinom žiriju za dodjelu Nobelove nagrade za književnost, došao je do eskalacije.
Nakon što su trojica članova žirija za dodjelu Nobela napustila Švedsku akademiju, uslijedio je izvanredni sastanak i, nakon tri sata rasprave, predsjednica žirija i tajnica Akademije Sara Danius objavila je da također napušta Akademiju. Nije poznato je li podnijela ostavku ili je izbačena.
"Želja je Akademije da napustim svoje mjesto tajnice", rekla je 56-godišnja švedska književna povjesničarka i prva žena na toj poziciji. "Željela sam nastaviti, ali postoje i druge stvari u životu."
Podsjetimo, afera je buknula nakon što je neimenovani direktor književnog kluba u Stockholmu optužen za seksualno zlostavljanje 18 žena. Akademija je raskinula sve formalne veze s njim, ali dio članova tražio je da se iz Akademije isključi i izvjesna osoba bliska optuženiku. Nakon što se to nije dogodilo, Peter Englund, Klas Östergren i Kjell Espmark napustili su žiri, a Nobelova zaklada oštro je kritizirala Švedsku akademiju. Pritisak je očito urodio plodom. 
Nije poznato hoće li se članovi u ostavci sada ipak vratiti u žiri ni hoće li se imenovati netko umjesto Sare Danius. Statut Akademije uopće ne predviđa mogućnost da član žirija napusti svoje mjesto prije smrti. 
Osim mrlje za Akademiju i Nobelovu nagradu, postavlja se i praktično pitanje kako će se odlučiti o idućem dobitniku. Od 18 članova tajnovitog žirija, četvero ih je napustilo žiri, sedam članova više nije aktivno, a dvije članice su zamrznule članstvo. U svakom slučaju, ovo je dosad neviđeni skandal u povijesti diskretne Akademije.

info: The Guardian
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage cata 06.05.2018.

Dobrodošla kriza

Kako je mali zagrebački park povezan s Nobelovom nagradom za književnost?

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu