Page arrow

U Puli otvorena izložba ''Gradovi u tijeku''

Large 1
Srijeda
06.11.2019.

Prije nešto manje od mjesec dana na road trip Istrom krenuo je crveni Renault 4 krcat knjigama - mala knjižnica na kotačima koja je najavila ovogodišnji sajam Sa(n(jam knjige u Istri. Obljetnički 25. sajam održat će se od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a protekli utorak, 5. studenog, njegov vizualni identitet, program i temu predstavila je izložba Gradovi u tijeku. Izložba je otvorena u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, a sajam će imati istoimenu tematsku odrednicu. 

Izložba je vizualni odgovor na postavljenu sajamsku temu i produkt je istraživanja ovogodišnjeg vizualnog identiteta. Naizgled jednostavnom grafičkom intervencijom – ekstenzijom piksela, na više od dvadeset različitih fotografskih motiva eksterijera i interijera Pule sa starih razglednica, promišlja tijekove grada u konstantnom ispreplitanju njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sukladno temi, sajam se za svoju obljetnicu osvrće vlastitom gradu, poručujući da su svi gradovi ovog svijeta – gradovi u tijeku. 

Autori izložbe su dugogodišnji art direktor sajma Mauricio Ferlin, dizajnerice kolektiva Oaza Tina Ivezić i Maja Kolar, te povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, koja je (kon)tekstualizirala dizajnerski rad i njihovo istraživanje. Mauricio Ferlin istaknuo je da je izložba nastala u procesu realizacije vizualnog identiteta sajma i da se u razvučenom horizontalnom pikselu otvara svojevrsna nada u čvršće povezivanje (društvene) zajednice te mogućnost da se na čudesniji način doživi Pula.

Na web-stranici sajma dostupan je detaljan raspored programa, u kojem, pored značajnih inozemnih imena, sudjeluje literarna, umjetnička i intelektualna snaga Pule, autori poput Andree Matoševića, Miroslava Bertoše, Tamare Obrovac, Igora Zirojevića, Alena i Nenada Sinkauza te Amira Alagića.

Izložba je postavljena u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i bit će otvorena do 15. prosinca. Navratite i uvjerite se da je Istra, osim knjiškim putovima Renaulta 4, povezana i zanimljivim vizualnim kreacijama!

Izvor: link, foto: Tanja Draškić Savić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu