Page arrow

Velika nagrada za 'Mađarsku rečenicu'

Large nikolaidis Andrej Nikolaidis u Booksi
Nedjelja
24.09.2017.
Nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2016. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore dobio je Andrej Nikolaidis za Mađarsku rečenicu (Buybook). 
Uz Nikolaidisa, u finalu su bili Daša Drndić (EEG), Ivica Đikić (Beara), Damir Karakaš (Sjećanje šume) i Damir Ovčina (Kad sam bio hodža).
O dobitniku je odlučio žiri u sastavu: Adisa Bašić, predsjednica, Hadžem HajdarevićMile StojićSlobodan Šnajder Pavle Goranović.
Nagrada je dodijeljena na međunarodnim književnim susretima Cum grano salis koji su se održali u Tuzli od 20. do 23. rujna.

Na dodjeli nagrade, predsjednica žirija Adisa Bašić navela je da ovim romanom "Nikolaidis pokazuje da cijela naša nesretna povijest sadašnjost i sudbina ponekad mogu stati u jednu jedinu rečenicu" i dodala:
- Njegov narativ obuhvaća opservacije o zločinstvima u Bosni i Crnoj Gori devedesetih, reflektirajući nad baštinom srednjoevropske literature, jer je upoznao njenu bijedu i njezin sjaj, raskoš Mozarta i užas holokausta koji u tom prostoru ponekad dijeli skoro nevidljiva linija.
Nikolaidis je primivši nagradu rekao:
- Ovo je iz očitih razloga za mene vrlo emotivan trenutak. Za emocije važi ono što je Oscar Wilde rekao za prirodu, lijepe su, ali neudobne. Pokušat ću pobjeći natrag u meni ugodniji prostor uslovno rečeno razuma, onoliko koliko ga u meni ima. Moji nisu oni koji stvaraju istoriju, moji su oni koji istoriju trpe, moji nisu oni koji nižu pobjede, moji su oni koji pobjedu definišu kao poraz koji su preživjeli. Moji su me naučili da kada se svijet pomiluje, kao mene večeras, ti brzo trčiš i tražiš zaklon od onoga što će svijet u narednom trenutku izručiti na tebe.

***

izvor: Oslobođenje
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 305393459 508162697979111 4629102548446909705 n 19.09.2022.

'Jedino što me nikada nije iznevjerilo je mizantropija.'

Prilikom njegova gostovanja na Festivalu svjetske književnosti, Ana Fazekaš razgovarala je s piscem i kolumnistom Andrejem Nikolaidisom.

Piše: An. Fazekaš

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu