Page arrow

Časopis "ZiN Daily"

Large fruit mature red pomegranate juicy 3916198
Ponedjeljak
16.09.2019.

Žena u vjeri projekt je Udruge Zvona i nari koji ima za cilj poticanje i promoviranje ravnopravnog statusa žena u religijama 21. stoljeća te njihovo uključivanje u sve razine religijskih organizacija. Snažna i brojčano mahom većinska prisutnost žena u religijskim sustavima, nažalost, ne znači i njihovu ravnopravnost s muškarcima. Dapače, činjenica je da su vodeće religije svijeta tradicionalno spremne iskorištavati žensku pamet i radnu snagu, ali se pri tome žene izostavlja iz ključnih i vodećih pozicija te značajnog dijela vjerskih službi dostupnih isključivo muškarcima. Time se žene ostavlja bez mogućnosti da sudjeluju u odlučivanju o temeljnim pitanjima organizirane vjere unutar samih vjerskih institucija, ali i unutar društva.

Ovim projektom namjera je potaknuti dijalog među različitim religijama te konfesijama, kao i onaj između različitih svjetonazora s naglaskom na zaštitu ljudskih prava žena, ali i prava rodnih manjina, imigranata te drugih društveno osjetljivih skupina. U obzir dolaze sociološke, filozofske, antropološke, teološke, psihološke i umjetničke interpretacije uloge vjere u suvremenom životu te oblici društvenog aktivizma koji nude alternativne modele vjerskog identiteta u sekularnom humanom društvu izgrađenom na principima građanske odgovornosti, pravednosti i tolerancije.

Više informacija o temama pročitajte na linku.

Radove, prijedloge i ideje možete slati na adresu: zindaily.subs@gmail.com. Tekstovi mogu biti na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom i srpskom jeziku, ali i na engleskom, talijanskom i njemačkom. Natječaj/poziv za suradnju trajno je otvoren.

Više informacija na linku.

Foto: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu