Audio klub@Booksa: 'VSSR" Valentina Boskovica

Nedjelja, 23.10.2016 u 18:00
Large_valentino_bo_kovi_

Možda nedijon ne smiš ništa činit, ali to ne znači da ona mora bit dosadna. Posli mise navrati u Booksu, slušat ćemo VSSR, album prvijenac bračkog astronauta Valentina Boskovica. Jeb jorcota! E, sad. Kao što znaju svi koji su se družili s nama proteklih audioklupskih nedjelja, dosadašnje susrete Audio kluba@Booksa vodio je njegov osnivač, Ante Perković, u suradnji s Matejem Ivušićem. Zbog velikog broja obaveza, Ante je morao predati voditeljsku palicu Mateju, koji će odsad program voditi s novim sugovornikom, Leonardom Jurićem.

Za one koji  još s time nisu upoznati, slijedi objašnjenje koncepta našeg programa.

Nekoć davno, u stara, sumračna vremena ljudi su išli od kuće do kuće, od stana do stana, nekad čak i u druge dijelove grada, pa i tramvajem ako se moralo (!), da bi zajedno slušali ploče i onda razgovarali o njima. Još davnije, u mračnim eonima neosvjetljenim titranjem ekrana, okupljali bi se oko vatre (jer nešto mora titrati), i slušali kako netko od njih udara u kože ili puše u probušenu kost. Hoće reć – humanoid je sklon uhougodne trenutke dijeliti sa sebi sličnima. Muzika ne zvuči isto u osami i u društvu: ono što i kako čuje drugi utječe na vas, nečija radost vas može ponijeti, nečije odbijanje zatvoriti, jednadžba je to s puno veselih nepoznanica. Ukratko i zaključno, fora je slušati muziku u društvu. A to se – žali bože pameti i para – ipak ne može napraviti na društvenim mrežama. Još. Ili može, ali lošije.

Otud pokretanje programa kolektivnog slušanja albuma. Zove se Audio klub i ne bavi se audiofilskim, hi-fi pristupom glazbi (savršeni zvuk je nešto kao Übermensch – ok ideja koja vodi u fašizam). Sluša se sve i svašta, ponekad i na gramofonu, ali se ne tolerira nostalgičarsko kukanje o rokenrol eldoradu prošlosti (čujemo da Dom za stare i nemoćne na Iblerovom ima fine programe, a nije ni daleko). Bavi se nekim totemima ovdašnje pop kulture, ali to ponekad radi sjekirom i motornom pilom (metafora). Uglavnom, zabavno je. Pridružite nam se.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE