Booksa u parku 2020: predstavljanje kritičarskih zbornika Bookse i Kulturpunkta

Srijeda, 24.06.2020 u 20:00
Large_publikacije1

Razgovorom u sklopu Bookse u parku po prvi puta ćemo javno predstaviti  tri publikacije posvećene kritici: Opasno čitanje: pojmovnik književne kritike, Nepotisnuta subjektivnost: pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti i Kritika u tranziciji: pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti. U ova tri zbornika, uz već predstavljeni zborik Luke Ostojića, Upomoć, pročitali smo knjigu!,  grupirani su tekstovi koje su napisale autorice i autori iskusni u teorijskom promišljanju kritike, ali i u praktičnom radu na pisanju i čitanju kritičkih tekstova. Publikacije su nastale u suradnji partnerskih organizacija Kurziv i Kulturtreger (Zagreb), SCCA - Ljubljana, SEEcult.org (Beograd) i Kontrapunkt (Skopje) koji su na temelju svog dugogodišnjeg rada u polju kritike napravili seriju pojmovnika o kritici u različitim umjetničkim poljima, a čiji je cilj zahvatiti društveni i politički kontekst kritike, njezina presijecanja sa širim kritičkim (feminističkim, klasnim) perspektivama,  njezine nove i neistražene putanje u digitalnom prostoru, kao i izazove koje joj bujajuća transformacija kulturnih praksi u tom prostoru upućuje. 

Na predstavljanju će sudjelovati: kazališna kritičarka i teoretičarka Una Bauer, članica kolektiva ŠUM, kritičarka i teoretičarka vizualnih umjetnosti, Kaja Kraner, i književni kritičar, pjesnik i esejist Dinko Kreho. Razgovor će moderirati Miljenka Buljević.

Publikacije su nastale uz podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Metamorfoze pojma kritike, a također su dio programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

POVRATAK NA VRH STRANICE