Booksa u parku 2020: Predstavljanje MMSU-ove čitanke o migracijama

Četvrtak, 16.07.2020 u 18:00
Large_large_naslovnica-sterle


Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci poziva na predstavljanje knjige-čitanke Between mobility, control and social transformation (Između kontrole kretanja i društvenih promjena, 2020.).

Knjigu će na neformalnom druženju predstaviti kustosice MMSU-a Sabina Salamon i Ksenija Orelj, dizajneri Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić te voditeljica projekta Riskiraj promjenu u Hrvatskoj, Marinom Tkalčić.

Na 336 stranica i u desetak tekstova pisanih na engleskom jeziku, iz područja antropologije, socijalne psihologije te umjetničkih i kustoskih praksi, knjiga-čitanka donosi teme o pokretljivosti u 21. stoljeću. Podijeljena je u tri poglavlja: Stranac, izbjeglica, građanin, turist - Europa kao prostor negostoljubivosti, zatim Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova te Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe. Okuplja teoretičare i praktičare različitih profila, mahom sudionike izložbi i simpozija održanih u sklopu projekta.

Čitanka je objavljena kao epilog četverogodišnjeg umjetničko-interdisciplinarnog projekta Riskiraj promjenu s fokusom na migracijama, temi koja ovih dana ponovno preplavljuje medijske stupce. Riskiraj promjenu projekt je koji se kroz brojne internacionalne izložbene, rezidencijalne, diskurzivne, radioničke i izdavačke aktivnosti bavio temama iz spektra kulturalne studije o (ne)gostoljubivosti današnje Europe i umjetničke satire društvenog krajolika čije su glavne karakteristike mit o superiornosti, imperijalna povijest, obuzetost čistoćom i kontrolom te strah pred drugim i nepoznatim.


Fotografija: Danica Đakić i Sandra Sterle, projekt GO_HOME

POVRATAK NA VRH STRANICE