Booksa u parku 2020: Umjetnost kao opcija i opcije u umjetnosti - razgovor s Vladom Martekom

Srijeda, 15.07.2020 u 20:00
Large_pazi-os_tar-pjesnik_martek

U suradnji s kustoskim kolektivom WHW održat će se predavanje umjetnika Vlade Marteka na temu Umjetnost kao opcija i opcije u umjetnosti. Uslijedit će razgovor koji će moderirati Ana Dević

Težište će biti na poeziji, jer je to Martekova prva vokacija, ali na njoj se prelama tok i sudbina arta našeg vremena, počev od Hladnog rata. Mnogostruke su uloge i identiteti bića koje radi u umjetnosti, idealizam je u nekom trenutku neminovan, kao i u izvjesnom momentu spoznaje - rastanak s njim. Uspomena na idealizam ostaje, za autora, a za druge možda i nešto više - svjedočenje borbe protiv mnogo toga jednodimenzionalnog.

Vlado Martek, diplomirani književnik i filozof, sedamdesetih je godina započeo djelovati na razmeđu poetske i likovne prakse, preobličujući medij knjige i poetskog zapisa u hibridne medijske vrste. Od samih početaka, vezanih uz Grupu šestorice autora, Martek ostaje zaokupljen testiranjem odnosa likovne i poetske prakse. Bez obzira na vrijeme u kojem stvara, dosljedno se poigrava jezičnim normama i izaziva komešanje pred suhoparnom, a navodno ispravnom upotrebom jezika. Kako kaže jedna od njegovih parola – Zaljubljen sam u državu, živio preljub.


Fotografija: Pazi, oštar pjesnik, Vlado Martek

POVRATAK NA VRH STRANICE