Dani drame na filmu: proglašenje pobjednika/ce natječaja i razgovor

Petak, 16.02.2018 u 19:00
Large_fb_img_1518011452578

Proglašenjem pobjednika/ce natječaja za adaptaciju dramskog teksta u scenarij te razgovorom s dramatičarem, dramaturgom i scenaristom Tomislavom Zajecom obilježit će se Dani drame na filmu koje organiziraju portal Drame.hr i udruga Metar 60.

Tomislav Zajec i redatelj Filip Peruzović u razgovoru s urednicama Drama.hr Lanom Šarić i Majom Sviben, uz isječke iz filma Trebalo bi prošetati psa, otkrit će kako je došlo do adaptacije teksta za HRT, porazgovarati o izazovima i preprekama prerade dramskih tekstova u druge formate, te u neformalnom okruženju proučiti odnose domaće drame i filma.

Od kraja prosinca do kraja siječnja trajao je natječaj za adaptaciju dramskog teksta u scenarij te je na njega pristiglo dvadesetak radova o kojima odlučuje uredništvo portala u sastavu: Lana Šarić, Ivor Martinić i Maja Sviben uz producenticu Mirtu Puhlovski. Odabrani će dramatičar/ka dobiti priliku (čitaj: financijski poticaj) da svoju dramu pretvori u scenarij, a ponudit će se i produkcijska pomoć kod mogućeg prijavljivanja na daljnje natječaje.

Drame.hr portal su posvećen objavljivanju suvremenih domaćih dramskih tekstova s namjerom  da im se olakša put do pozornica i čitalačke publike. Trenutno je objavljeno preko sto tekstova, odnosno osamdesetak autora, a svake godine Drame.hr objavljuju i natječaj namijenjen financiranju prijevoda jednog ili više tekstova. Dani drame na filmu se provode uz potporu Društva hrvatskih filmskih redatelja.

POVRATAK NA VRH STRANICE