Dennis Altman: Što je izgubljeno od Gay Liberationa?

Utorak, 18.06.2019 u 18:00
Large_altman

U sklopu javnog razgovora, kojeg organizira Domino, Altman će domaću publiku upoznati s korijenima pokreta Gay Liberation (početak 1970-tih) koji se temelji na odbijanju asimilacije u heteronormativne okvire - te istovremenog prigrljivanja alternativnih oblika seksualne i rodne fluidnosti. O ovoj i drugim temama kao što su problematika lezbijskog i gay organiziranja, važnost seksualnog oslobođenja i pitanje istospolnih bračnih zajednica, s Dennisom Altmanom će razgovor voditi Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor udruge Domino, uz pitanje što je izgubljeno od pokreta Gay Liberation naovamo.

Dennis Altman (r. 1943.) autor je i akademik koji lavinu zanimanja svjetske javnosti izaziva 1972. godine objavljivanjem knjige Homosexual: Oppression & Liberation, često uspoređivanom s kultnim knjiškim naslovom The Female Eunuch australske autorice Germaine Greer. Altmanova knjiga predstavlja pionirski pothvat u analiziranju pretpovijesti i samih početaka pokreta Gay Liberation te je do ovoga trenutka objavljena u osam zemalja.

U međuvremenu, Altman autorski potpisuje jedanaest knjiga u kojima istražuje seksualnost, politiku i njihove međusobne odnose u Australiji, SAD-u, a nedugo zatim i na globalnom, svjetskom planu. Čelna je osoba pri Institute for Human Security na sveučilištu LaTrobe u Melbourneu te redoviti komentator televizijske postaje ABC i brojnih australskih novinskih izdanja. Od 2001. do 2005. godine Altman predsjeduje pri AIDS Society of Asia and the Pacific. Čest je predavač na brojnim svjetskim sveučilištima s tematskim fokusom na AIDS i seksualnost.

POVRATAK NA VRH STRANICE