Etika putovanja

Srijeda, 30.09.2015 u 19:30
Large_gruba_japan_014

Broj međunarodnih turističkih dolazaka narastao je 4.3% u 2014. godini i danas je taj broj 1.1 milijarda. Godine 1950. taj je broj iznosio 25 milijuna. Jedine industrije koje danas nadilaze turističku su industrije fosilnih goriva, kemijska, automobilska i industrija elektroničkih uređaja. Jureći po svijetu, 1.1 milijarda turista ostavlja značajne ekonomske, kulturne, ekološke a ponekad i sigurnosne posljedice na zajednice i osobe s kojima se susreće.

Sherpe na Mount Everstu riskiraju svoje živote kako bi na vrh planine donijeli sve što je potrebno za ugodu prosječnom zapadnjaku. Cijena se zajedno s njima penje do 60 tisuća dolara od čega samo oko 3% zarade pripada samom vodiču. Ovakva priča, zajedno s neautoriziranim fotografijama ljudi i djece koji ne znaju ništa o životima s druge strane fotoaprata, iskaču diljem interneta i društvenih mreža dok jurimo za novim izumom kapitalizma koji glasi 'ne kupujte stvari, kupujte doživljaj'.

Koja je naša odgovornost kao putnika, kao putopisaca? Razmišljamo li o etici dok putujemo i je li to prikladna aktivnost za godišnji odmor? Odgovore saznajte na okruglom stolu s ljudima koji rijetko sjede:

Kristijan Grubišić Gruba, putnik i vodič Nomadovih putničkih tura
Hrvoje Ivančić, putnik i pisac
Hrvoje Jurić, prof.dr.sc., FIlozofski fakultet u Zagrebu
Boris Veličan, putnik, putopisac i dokumentarist

Okrugli stol moderirat će Tamara Puhovski, sociologinja i putopiskinja.

Svi ste pozvani!

POVRATAK NA VRH STRANICE