Europea predstavlja: "Ti kažeš" Connie Palmen

Utorak, 06.11.2018 u 19:00
Large_connie-palmen-2014

Nakon što ju je Ted Hughes ostavio zbog druge žene, Sylvia Plath počinila je samoubojstvo. Ona je postala mučenica, a on je proglašen ubojicom i čudovištem. U romanu Ti kažeš, napisanom u obliku dramatskog monologa i dostojnog veličine engleske poezije druge polovice 20. stoljeća, Connie Palmen Hughesu je dala glas da ispriča svoju stranu priče. Hughes je ustrajao na samonametnutoj šutnji o njezinu samoubojstvu sve do malo prije smrti, kad je (1989. godine) objavio Rođendanska pisma. Palmeničin roman Ti kažeš zbiva se otprilike u to vrijeme, nastojeći Hughesa izvući iz sjene koju na nj baca smrt njegove žene, možda ga čak emancipirati. Naglasak knjige je na njegovim djelima, njegovoj poeziji, njegovoj ljubavi prema njoj i njegovoj nemogućnosti da joj pomogne.

Connie Palmen (1955.) studirala je nizozemski jezik i književnost i filozofiju. Proslavila se već svojim debitantskim romanom Zakoni, 1991., nakon čega su slijedila dva romana, Prijateljstvo, 1995. i I. M., 1998. koji su joj osigurali mjesto među najznačajnijim suvremenim nizozemskim romanopiscima. Njezin šesti roman Ti kažeš, 2015. temelji se na faktografiji i rezultira uvjerljivim portretom slavnog pjesničkog para Sylvije Plath i Teda Hughesa, prikazom njihove samouništavajuće ljubavi, kreativne povezanosti i neuroza.

Na ovom će predstavljanju sudjelovati Connie Palmen i prevoditeljica Romana Perečinec, a moderatorica će biti Ivana Bodrožić.

foto: wikimedia commons

POVRATAK NA VRH STRANICE