Europea - susret s autoricom: Laura Sintija Černiauskaitė

Srijeda, 12.02.2020 u 19:00
Large_laura_sintija_cerniauskaite._r._tamoaiio_foto

Europea vas poziva na razgovor s litavskom književnicom Laurom Sintijom Černiauskaitė povodom izlaska njezina romana Disanje u mramor.

Ovaj je roman u Litvi doživio tri izdanja (2006., 2009., 2010.), ekraniziran je i preveden na talijanski, bugarski, slovenski i engleski jezik. Disanje u mramor (prevela Mirjana Bračko, Naklada Ljevak, 2019.) mračna je i poetična priča o ljubavi i nasilju u obiteljskim odnosima u kojem je prikazana životna drama obitelji koja živi povučeno u predgrađu brinući se za epileptično dijete, a onda iznenada žena odlučuje posvojiti problematičnog dječaka it sirotišta, što izaziva duboku krizu u obiteljskim odnosima. Svaka je scena precizno osmišljena i bremenita evokativnim detaljima koji obilježavaju obiteljsku dinamiku  - istodobno poznatima i stranima.

Proza Laure Sintije Černiauskaitė bila je uvrštena i u antologiju suvremene književnosti Baltika, a u sklopu Booksinog književnog festivala Revije malih književnosti - Baltik 2016. godine. Ovdje možete pročitati autoričinu priču Nevinovnik koja je uvrštena u antologiju, a prevela ju je Mirjana Bračko.

S autoricom će razgovarati Ivana Bodrožić uz prijevod Mirjane Bračko.

foto: literaturairmenas.lt

POVRATAK NA VRH STRANICE