Filmsko-čitateljski klub: ''Izgaranje'' i ''Paljevina koliba''

Četvrtak, 23.04.2020 u 18:00
Large_izgaranje

Koliko ste puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Popularno mišljenje kaže da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, međutim nije rijetko da naiđemo na primjere u kojim nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe.

Što čini dobru adaptaciju – vjernost predlošku ili sloboda interpretacije? Je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element, kao što su atmosfera, ponavljajući motiv ili prepoznatljiva situacija da bi ono što nas je osvojilo u jednom funkcioniralo i u drugom mediju?

To su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti u filmsko-čitateljskom klubu, zajedničkom pothvatu Bookse i Kina Kinoteka, u kojem ćemo spojiti naše dvije velike ljubavi – književnost i film.

Klub započinjemo na Noć knjige 23. travnja u 18 sati, i to Paljevinom koliba, kratkom pričom japanskog književnika Harukija Murakamija iz zbirke Slon nestaje (Vuković&Runjić, 2019, prev. Vojo Šindolić). Južnokorejski redatelj Lee Chang-dong adaptirao je ovu priču u Izgaranje (2018), psihološki mystery koji se našao na popisima najboljih filmova proteklog desetljeća.

Kako izgleda Murakamijev stil pretočen u pokretne slike, što je Lee izmijenio u odnosu na priču te kako motiv spaljivanja koliba funkcionira kod jednog, a kako kod drugog autora samo su neke od tema o kojima ćemo razgovarati na prvome izdanju filmsko-čitateljskog kluba, koji će moderirati voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

Članovi filmsko-čitateljskog kluba svaki mjesec će se sastajati na platformi Zoom, a čim okolnosti dopuste, nastavljamo ga uživo.


Fotografija: Izgaranje, 2018.

***

Događaj je osmišljen u sklopu projekta Booksino kulturno dvorište koji podržava Zaklada Kultura nova. 

 

POVRATAK NA VRH STRANICE