"Finneganovo bdijenje": irska poezija i glazba uz Bartholomewa Ryana

Četvrtak, 20.09.2018 u 20:00
Large_barto

Hrvatski P.E.N. centar i Booksa pozivaju vas na večer irske poezije i glazbe u društvu Bartholomewa Ryana.

Ryanova će glavna tema biti čuveno Finneganovo bdijenje. Prizivajući Kaosmos, ekologiju i feminizam, ovo je jedinstveni doživljaj kultnog djela Jamesa Joycea u glazbeno-scenskoj izvedbi irskog pisca, filozofa i glazbenika koji predaje na sveučilištu u Lisabonu i prvi je gost književne rezidencije Hrvatskog P.E.N. centra.

Bartholomew Ryan istraživač je filozofije i koordinator CultureLaba na Institutu za filozofiju Nova (Instituto de Filosofia da Nova – IFILNOVA) Sveučilišta Nova u Lisabonu, pisac, glazbenik i kompozitor, rođen u Dublinu. Studirao je u Dublinu, Aarhusu i Kopenhagenu. Bio je predavač na Bard Collegeu u Berlinu, Lady Margaret Hall u Oxfordu i Sveučilištu u Aarhusu. Kao znanstvenik i autor radova bavi se motivom "preobrazbe", što obuhvaća teme maske, putovanja i (višestrukih) identiteta koji određuju položaj suvremenog čovjeka. Piše o množini subjekta i predodžbi sebstva u književnosti i filozofiji fokusirajući se na pisce poput Kierkegaarda, Nietzschea, Pessoe i Joycea.

Između ostalog objavio je knjige Faces of the Self: Autobiography, Confession, Therapy (urednik; 2018.), Nietzsche and Pessoa: Ensaios (urednik; 2016.), Nietzsche and the Problem of Subjectivity (urednik; 2015.), and Kierkegaard's Indirect Politics: Interludes with Lukács, Schmitt, Benjamin and Adorno (autor; 2014.).

Član je istraživačkih grupa "Pitanja subjektivnosti: književnost i filozofija", "Lisbon Nietzsche Group" u okviru CultureLaba i "HyperNietzsche" te istraživačkog projekta "Experimentation and Dissidence" u Centru za filozofiju Sveučilišta u Lisabonu.
Dobitnik je FCT (Fundação para a Ciência e a Tecnologia) istraživačke stipendije (travanj 2014. – ožujak 2015.) za rad na projektu "The Plurality of the Subject in Nietzsche and Pessoa".

Ryan vodi međunarodni glazbeni projekt The Loafing Heroes, a 2016. objavili su svoj peti album The Baron in the Trees.

Ulaz je besplatan, a događanje će se odvijati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE