Hrvatski P.E.N. centar: Međunarodni dan pisaca u zatvoru

Četvrtak, 15.11.2018 u 19:30
Large_oleg_sentsov__ukrainian_political_prisoner_in_russia__2015

Za Međunarodni dan pisaca u zatvoru Hrvatski PEN prikazat će dokumentarni film režisera Askolda Kurova Proces | Rusija protiv Olega Sencova. Bit će govora i o ubijenim novinarima i zatvaranim piscima u fokusu Međunarodnog PEN-a, a povodom političkih progona u Kataloniji. Predsjednik Hrvatskog PEN-a Tomica Bajsić pročitat će nekoliko pjesama iz zbirke novijeg katalonskog pjesništva Riječi za jedan lapidarij, po izboru Tonka Maroevića

Oleg Sencov je ukrajinski režiser, i aktivist Euromajdana koji se protivio aneksiji Krima gdje je živio. 2014. godine Ruska službe sigurnosti odvodi ga u Moskvu. Mučen je u zatvoru i optužen za planiranje terorističkih akcija poput dizanja Lenjinovog spomenika u zrak. Osuđen je u politički motiviranom procesu na dvadeset godina zatvora unatoč činjenici da je svjedok koji ga je teretio povukao priznanje iznuđeno mučenjem i na sudu porekao krivicu Sentsova. Oleg Sencov je 5. listopada ove godine prekinuo štrajk glađu koji je trajao 145 dana jer mu je zbog kritičnog zdravstvenog stanja određena mjera prislinog hranjenja.

... Bio je čovjek po imenu Poncije Pilat. Nakon što je mnoge godine prosjedio na mjesecu, porazmislio je o onome što je učinio. Onda, kada mu je oprošteno, hodao je uzduž mjesečeve zrake i rekao Ješui Ha -Nocriju, Isusu iz Nazareta: Znaš, bio si u pravu. Najveći je grijeh na Zemlji kukavičluk. (Oleg Sencov u obraćanju sudu nakon što je osuđen na 20 godina robije u Sibiru.)

foto: wikipedia

POVRATAK NA VRH STRANICE