Page arrow

Anne Enright

Large 28
Subota
31.12.2011.

Anne Enright rođena je u Dublinu 1962., a živi u Brayju, u irskom okrugu Wicklow. Udana je za kazalištarca Martina Murphyja s kojim ima dvoje djece. Iako se u početku više zanimala za dramaturgiju, završila je studij kreativnog pisanja proze, ali se strukom isprva nije bavila. Za irsku je nacionalnu televiziju RTÈ radila kao producentica i redateljica. Bilo je to za nju razdoblje velikog stresa i borbe s depresijom. U jednom je intervjuu, pričajući o tom razdoblju svoga života, izjavila da je bolje doživjeti živčani slom dok si mlad i riješiti stvari sam sa sobom, nego cijeli život pomalo propadati pod teretom depresije. I tako je Enright, početkom devedesetih, ostavila televiziju i uhvatila se pera.

The Portable Virgin (1991) prvo je njeno objavljeno djelo, ovjenčano irskom književnom nagradom Rooney. Enright u svojim kratkim pričama kombinira stvarno i čudesno, pričajući priče prevarenih žena i onih koje varaju, natapajući ih obilnom dozom histeričnog humora.

Priču o obitelji, ljubavi, vjeri i apsurdnostima koje su za njih vezane, Enright, opet s puno humora, priča u romanu The Wig My Father Wore (1995). Život mlade Irkinje Grace potpuno se mijenja kada upozna pravog anđela u kojega se zaljubi, otkrivajući, osim duhovnih, i njegove tjelesne kvalitete. Humorističnim smatraju kritičari i roman What Are You Like? (2000) u kojem, kroz oči triju pripovjedača, upoznajemo dvije blizanke odvojene u djetinjstvu, koje se upoznaju u svojim dvadesetima. Romanu, jednom od nominiranih za prestižnu nagradu Whitbread, najčešće se zamjera neujednačenost u kvaliteti triju pripovjedačkih dionica, koje pričaju blizanke i njihov otac.

"Francisco Solano Lopez stavio je svoj penis u Elizu Lynch jednog lijepog proljetnog dana u Parizu, 1854. godine", a dalje se nastavlja u istom stilu - meso, seks i svi ostali prljavi detalji. Roman The Pleasure of Eliza Lynch (2002) donosi priču o krumpira gladnoj Irkinji koja postaje paragvajska inačica Evite Peron. Stil Anne Enright u ovom je romanu raskošan i barokan, prepun (sočnih) detalja. Atmosfera romana spaja klaustrofobičnost Herzogovih filmova i Marquezov magični realizam.

Potpuno drukčiju temu obradila je Enright u Making Babies: Stumbling Into Motherhood (2004), nefikcijskoj dokumentarističkoj prozi o začeću, rođenju i prvim godinama svoje dvoje djece. Intimna i duhovita proza sušta je suprotnost uštogljenim priručnicima za odgoj djece.

Anne Enright dosad je bila prilično nepoznata izvan granica Irske, no uskoro će se i to vjerojatno promijeniti. Mračni The Gathering (2007), za kojega je osvojila Man Bookera, donio je mnogo svjetla u njenu spisateljsku karijeru. Glavna junakinja romana, Veronica Hegarty, oplakuje svog brata Liama, čija je smrt sve više progoni, udaljavajući je od muža i djece. U ovom romanu, o kojem će se zasigurno još mnogo govoriti, Anne Enright je pokazala kako se neke od najvećih bitaka mogu odviti u četiri zida naše duše.

Razvratnice i majke, očevi i kćeri, Irska i Engleska. Humor i ironija s jedne, mračno i karnalno s druge strane. Anne Enright u svojim prozama ujedinjuje suprotnosti koje oblikuju život, a uz njen prilično potkresan stil garantiraju potencijalno svjetski uspješnu književnu karijeru.

Treba još spomenuti da je Ann Enright 2005. gostovala na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu.


Bibliografija:

The Portable Virgin (1991) - zbirka priča
The Wig My Father Wore (1995) - roman
What Are You Like? (2000) - roman
The Pleasure of Eliza Lynch (2002) - roman
Making Babies: Stumbling Into Motherhood (2004) - publicistika
The Gathering (2007)

18.10.2007.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu