Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
Piše: Booksa

Juana Adcock

Large juana adcock
Ponedjeljak
13.06.2016.
U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Često već po imenu i prezimenu možemo svrstati autora u određenu kulturnu i jezičnu ladicu, ali ovaj put to neće biti lako. Autorica imena Juana trebala bi pripadati španjolskom govornom području, no prezime Adcock vuče prema posve drugačijem, britanskom podneblju. Upravo ta netipična dvojnost obilježava život i rad ove autorice. 
Juana Adcock (1982.) rođena je i odrasla u Meksiku, a danas živi u Škotskoj. Jedna je od rijetkih ljudi koji jednako suvereno vladaju dvama jezicima. Prevodi i piše poeziju na španjolskom i engleskom. 
Objavila je brojne pjesme i prijevode u raznim časopisima i antologijama s obje strane Atlantika. Za španjolski časopis Punto de partida prevela je sve pjesme u bloku o suvremenoj britanskoj poeziji, kao i zbirku poezije nagrađenog škotskog pjesnika Alexandera Hutchinsona
Njena prva zbirka poezije Manca (2014.) govori o anatomiji nasilja u Meksiku. Kritičar meksičkog časopisa Reforma proglasio ju je jednom od najboljih zbirki godine. I škotskim i meksičkim čitateljima njene su pjesme neobične i inovativne, ali na drugačije načine. 

Adcock koristi svoju kulturnu 'rascjepljenost' i unutar vlastitih djela, često eksperimentira s jezikom te istražuje odnos između pisanja i prevođenja: što se gubi, a što se dobiva naglim skokovima iz jednog jezika u drugi. 
Trenutno radi na novoj zbirci poezije. Ne bismo voljeli biti u koži njenog prevoditelja na hrvatski jezik, ali voljeli bismo pročitati kako ova neuobičajena autorica piše.

***

Foto: Juana Adcock
Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu