Page arrow

Pero Kvesić

Large 53
Subota
31.12.2011.

Pero Kvesić ponovno je u središtu pozornosti književne scene, ponovno je spominjano ime u medijima zahvaljujući reizdanju njegove kultne knjige Uvod u Peru K. iz 1975.

Oko njega je uvijek bilo ponešto kontroverze. Neki ga opisuju kao 'veliko dijete' dok ga drugi pamte po djelovanju na zajedničkim ciljevima sa Stipom Šuvarom u vrijeme Bijele knjige kojom se komunizam trebao obraniti od liberalnih utjecaja. Ovaj vršnjak Milivoja Puhlovskog i Inoslava Beškera rođen je 1950. u Zagrebu, gdje je diplomirao sociologiju i filozofiju. Osim što je poznat kao književnik, rano se počeo baviti novinarstvom. Bio je i urednik u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu i Tjednom listu omladine. Bio je i u grupi koja je pokrenula kultnu Jabuku. Nakon boravka u SAD-u sredinom sedamdesetih ponovno se bavi novinarstvom uređujući Polet i Pitanja. Autorski je osmislio seriju animiranih filmova Mali leteći medvjedići (objavio je i seriju slikovnica s istim likovima), bio tajnik Društva književnika Hrvatske, pokrenuo biblioteku Quorum, da bi krajem osamdestih bio u redakciji Erotike i Humor erotike.

Njegove knjige, koje je objavljivao na mahove, uvijek su imale solidnu čitanost kod urbane publike i njegovih generacijskih istomišljenika. U svojoj prozi, iz sadašnje perspektive smiješno nazvanoj 'prozi u trapericama', ovaj je autor ostvario najbolje primjerke novije urbane proze koja još uvijek ne zvuči ofucano i zastarjelo. Kao zvijezda omladinskog tiska iz njegovih zlatnih godina novog vala, Kvesić je najčešće objavljivao u serijalima. Prvi roman, legendarni Uvod u Peru K., tiskan je 1975., a slijedio je roman Mladi Pero K. iz 1983. Kvesiću su još u omladiskom listu Polet tiskana dva romana: Što mi rade, što im radim i Rent-a-car express, a objavio je i poetsku zbirku narcističkog naslova Perorez.

Kvesić je jedno vrijeme uistinu bio gotovo zaboravljen. Kao deklarirani ljevičar, devedesetih je bio nepoželjan. Činjenica je da je upravo politika bila razlog njegovog gotovo dvadeset godina dugog marginaliziranog statusa. U književni svijet vratio se 2000. kada je ukoričio serijal Rent-a-car express, a 2002. objavio je Uspomene urednika erotskog magazina i Stjecaj okolnosti. Kvesić gradi ironičan odnos prema svijetu i sredini koja ga okružuje, fabula u djelima je redovito pojednostavljena, vješto se upotrebljava gradski slang, sentimentalnost i neočekivani, ali dobrodošao intelektualizam. Kvesić je uvijek pisao izvan trendova, pisao je vješto dokazujući da poznaje književne postupke, ali ih svjesno i majstorski trivijalizira. U Kvesićevom proznom svijetu svakidašnjica, mada se to naizgled ne čini, zauzima bitno mjesto i otkriva se u političkim aluzijama. Zagreb iz Kvesićevih knjiga zvuči neusporedivo primamljivije nego danas. Kako je sam rekao, u vrijeme njegove mladosti trebalo se istaknuti ne onime što imaš, nego onime što jesi. To se čini mnogo, mnogo zdravijim.

07. 05. 2009.

Knjige:

Uvod u Peru K. (priče)
Mladi Pero K. (priče)
Što mi rade, što im radim (roman)
Rent-a-car express (roman)
Perorez (pjesme)
Uspomene urednika erotskog magazina (priče)
Stjecaj okolnosti (roman)
Osveta (priče)
Slavujevac (pjesme)
Kasandrine slutnje (priče) 

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu