Page arrow

Rade Jarak

Large 54
Subota
31.12.2011.

Od literarnih početaka s poetskom zbirkom Demon u pari kupaonice (Meandar), Jarak je ipak danas postao jedan od najznačajnijih pisaca u hrvatskoj književnosti ovjenčan književnom nagradom Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2008., za fikcionalni roman Pustinje (Litteris). Rođen u Dubrovniku 1968., diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Radi kao ravnatelj Centra za likovni odgoj grada Zagreba. Pokrenuo je i uređuje web portal za književnost Knjigomat, a 2008. pokrenuo je i vlastitu ediciju. Najpoznatiji kao romanopisac jer mu u bibliografiji najviše mjesta zauzimaju romani, već je dva puta bio nominiran za nagradu Jutarnjeg lista, za romane Enciklopedija očaja (Fraktura) i Sol (Fraktura).

Jarak je izrazito samosvojan pisac koji ne podliježe recentnim trendovima i piše beskompromisno. Bavio se i književnom kritikom, a sa svojih četrdeset godina ima solidan opus i povoljan književnički status.

Demon u pari kupaonice iz 2000. prva je zbirka pjesama autora koji je uvršten u izbore novije hrvatske poezije. Jarak u svojim stihovima istražuje mogućnosti jezičnog izraza istovremeno dodirujući ono što se iskazati ne može, bar ne olako. Na tragu naracije unutar novog pjesništva, on počesto ispisuje svojevrsne kratke priče, tematizirajući i intimnost i rat i poraće.

Vlak za Bangalore (2001.) druga je pjesnička zbirka puna osobnih i intimističkih iskustava. Svjedoči o narušenom identitetu čitave jedne generacije.

Jarkov prvi roman Kiša (2001.), čija je radnja smještena u Južnu Ameriku, predstavlja niz živopisnih likova i kreatura koje čine svodnik, siromašni pljačkaški bračni par, hrabra i nepokolebljiva sudionica građanskog rata, prostitutka i drugi likovi koji čine intrigantan mozaik koji se isprepliće, a sve to pod pejzažnom scenografijom uporne i nezaustavljive tropske kiše.

U izdanju Frakture 2002. izlazi mu hvaljena i dobro prihvaćena zbirka priča Termiti i druge priče. Niz je to epizoda istrgnutih iz života, bijega, ljubavi, stvarnosti. U svojim pričama Jarak nudi proputovanje kroz zemaljsku kuglu kroz originalne i začudne likove s čijim se postupcima smijemo i poistovjećujemo. Pripovijetka 'Nino Rovinjež' dobila je prvu nagradu na natječaju Večernjeg lista 2001., a priča 'Čudo na otoku' nagrađena je treću nagradu na natječaju za Židovsku priču Bejahad 2002. Priča 'Urna' dobila je drugu nagradu na natječaju Iskona "Ekran priča" 2002. godine.

2003. izlazi roman Sol koji prati geodeta Igora kojemu se neočekivano dogodi književni hit i iznenadni odlazak na more koji narušava lažnu ravnotežu i sklad njegova života. Sol je neizvjestan roman u kojem se Jarak neizravno bavi prirodom pisanja i inspiracijom dotičući se i provokativnijih tema - swinganja.

Duša od krumpira (Fraktura) iz 2005. po mnogima je najbolji Jarkov roman. Bavi se stradanjem obitelji, kompromisima zbog golog preživljavanja, životom na egzistencijalnom rubu, dolaskom i utjecajem zapadnjačkih kultura. Sve te pojave opisane su kroz preneseno značenje krumpira koji je hranjiv i ukusan kad je svjež, a kužan kada propada i truli. Gordana Crnković usporedila je Dušu od krumpira s filmom koji ima sjajnu fotografiju, kameru i zvuk.

Enciklopedija očaja (2006.) sadrži tri kratka romana koja povezuje upravo atmosfera očaja. Rekvijem za Kataloniju opisuje vrijeme španjolskog građanskog rata, Neočekivana Venecija opisuje susret Dubrovčanina i Šveđanke, a Johnny K. tematski se bavi putovanjem slavnog književnog kritičara.

Pustinje iz 2008. fikcionalni je roman građen od niza fragmentarnih zapisa, hommage je to dubovačkom odrastanju. Roman je dugo nastajao, a naslov je preuzet od Fernarda Pessoe. Pustinje su prepune introspekcije, poniranja u djetinjstvo i reminiscencija, a sam roman obogaćen je crtežima, obiteljskim fotografijama i fotografijama Marka Ercegovića.

Pohvala ulici: eseji o prostituciji (V.B.Z., 2009), fikcionalni je esej sa imaginarnim pristupom temi i predstavlja svojevrsnu odu ženama koje nose duboki mrak i grijeh u sebi.

U izdanju Profila izašla je i Crna svila, ambiciozno djelo sa pregrštom živopisnih likova od kojih svaki živi svoju priču u različitom, ali povijesno značajnom i ključnom trenutku.

Proza Rade Jarka uvijek dovodi do zaključka da, kao i u realnom svijetu, ništa nije nemoguće.

18.8.2009.

Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu