Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3
Piše: Booksa

Zoran Pilić

Large h20160531000294
Srijeda
01.06.2016.
U sklopu projekta Literary Europe Live kojeg vodi platforma Literature Across Frontiers, međunarodni žiri odabrao je deset najzanimljivijih pisaca i spisateljica aktivnih danas u Europi. Na portalu predstavljamo autore i njihov rad.

***

Zoran Pilić?
Tko je Zoran Pilić? Stoput smo čuli to ime, zvuči tako poznato... Je li to nogometaš, zadnji vezni NK Lokomotive? Ili istaknuti član saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove?
Nismo ni blizu. Zoran Pilić je hrvatski književnik, i to prilično aktivan. Škrta biografija tvrdi da je rođen 1966. u Zagrebu, odrastao u Dalmaciji i BiH, da bi se potom vratio u Zagreb. Prvu je knjigu objavio 2007. godine i uredno izbacuje po jednu knjigu svake dvije godine. Dosad je objavio zbirke priča Doggiestyle i Nema slonova u Meksiku, romane Krimskrams i Đavli od papira te zbirku poezije Dendermonde
Njegova posljednja zbirka Nema slonova u Meksiku, objavljena 2015., doživjela je niz pozitivnih kritika u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Zarezu, na Modernim vremenima, Lupigi... Jedino na Booksinom portalu nije izašla kritika njegove zbirke. Kuloarske priče navode da je razlog tome sukob interesa, jer Zoran Pilić navodno piše preporuke i kolumne za Booksu. "Nonsens. Nemamo pojma tko je Zoran Pilić", stoji u kratkom priopćenju uredništva.
Zaista, tko je Zoran Pilić? Što stoji iza tog misterija? Pilić se redovito nalazi u najužim popisima za nagradu. Lani je dobio prvu nagradu Festivala europske kratke priče za najbolju kratku priču. No ipak, stalno nam izmiče. Nije novinski komentator. Ne sudjeluje na javnim događanjima. Ne gostuje na televiziji. Kada upišemo njegovo ime u tražilicu, Google slegne ramenima. 
Proveli smo anketu među gostima literarne ubožnice Booksa. Svi su ispitanici mahom prepoznali ime. "Pa to je onaj manje poznati hrvatski pisac", rekli su. 
Ipak, izgleda da će ovaj manje poznati hrvatski pisac postati nešto poznatiji pisac Europe. Komisija platforme Literary Europe Live uvrstila ga je na prestižan popis deset europskih autora New Voices of Europe. Očekuje ga prevođenje na europske jezike i gostovanje na inozemnim festivalima. 
Njegove su priče već uvrštene u europske antologije te prevedene na engleski, njemački, makedonski i španjolski. Lako moguće da je Pilić već sad poznatiji u Europi nego u Hrvatskoj! Booksin dopisnik iz Madrida proveo je anketu i redom dobio iste odgovore: "¡Zoran Pilić, claro! El menos conocido escritor de Croacia."
Ako će ostati dosljedan sebi, možemo očekivati da Pilićeva nova knjiga izlazi 2017. "Želim napisati roman o zombi apokalipsi u Zagrebu", nedavno je izjavio. Živi bili pa vidjeli...

U svakom slučaju, uskoro će se i šira europska publika upoznati s njegovim djelima. Toplo želimo da ih svojom književnom kvalitetom oduševi kao i književne kritičare i hipstere iz Bookse kojima su takvi "manje poznati pisci" uvijek na vrhu najdražih autora.

***

Foto: Zvonimir Kuhtić / Hina
Možda će vas zanimati
Održati Tamagotchija na životu što duže
Homepage extra large photo 1545595271 908483fa6e50 02.11.2020.

Vidimo se sutra, Milenijalče

"Ponekad, kad se svi nađemo u istom gradu, zatvaramo se u stan i pokušavamo nadoknaditi vrijeme..."

Piše: Espi Tomičić

U fokusu
Homepage extra large girl reading 1890.jpg large 30.10.2020.

Di si bija kad se čitalo?

Razgovarali smo sa sedmero mladih kako bismo dobili bolji dojam o njihovim čitalačkim navikama i načinu na koji razmišljaju o knjigama te raznolikosti njihovih iskustava.

Piše: Ivana Perić

Podcast
Homepage extra large extra large podcast2 26.10.2020.

Booksin podcast: Utjecaji Elene Ferrante (drugi dio)

Drugi dio razgovora Nađe Bobičić i Maje Abadžije o Eleni Ferrante i njezinim utjecajima.

Piše: Booksa

Preporuke
Homepage 122529560 662506014690994 3470014853846898504 n 23.10.2020.

Velika priča, veliki roman

'Čovjek koji je volio pse' Leonarda Padure jedan je od najboljih povijesnih romana koji možete pronaći

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu