Ponedjeljak
09.12.2019.

Naša kuća / Our house
A+ A-

U svojoj prvoj umjetničkoj knjizi zagrebački fotograf Davor Konjikušić kombinira fotografije i vlastite dnevničke zapise, stvarajući emotivno snažno umjetničko viđenje svijeta koji nas okružuje. Sve fotografije snimljene su na području Jugoistočne Europe, odnosno Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Grčke, Turske, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije. U knjizi tako pronalazimo intimne ispovijesti autora, ali i snažne metafore formirane međuodnosom teksta i fotografije.

,,Dnevničke zapise, koje u formi teksta i fotografija vodim posljednjih sedam godina, pretočio sam u umjetničku knjigu Naša kuća u kojoj po prvi put kombiniram fotografije proizašle iz klasičnog fotografskog prikaza. One su fragmentirane, kao i naše misli, ali istovremeno zajedno s kratkim tekstualnim formama, za koje smatram da jednakopravno koegzistiraju s fotografskim medijem, čine jednu cjelinu u kojoj čitatelj, nadam se, može pronaći snažna značenja i motive. Tekst stoga nije puka pratnja ili nadopuna fotografiji, nego joj se suprotstavlja, propituje njezin sadržaj i rastače u nju upisana sjećanja, uspostavljajući nove narative.

Odvajanjem fotografija od originalnog konteksta i serijalnosti te pridodavanjem teksta stvaram polifoniju, zaobilazim linearnu strukturu i gradim nove odnose, propitujući koncept jezika danas, kada ga zamjenjuju milijarde digitalno posredovanih slika. U svojem radu pokušavam se obračunati s istim tim slikama – prepuštajući se njihovoj kontroli, prateći ih tekstom i polemizirajući kroz dvije semantičke forme sa svijetom, mjestima i sjećanjima. Imajući u vidu da je digitalni medij fotografije dosegao gotovo neograničenu mogućnost multipliciranja slika, iznova ih želim smiriti, fiksirati i, suprotstavljajući ih dnevničkom zapisu, promijeniti njihovo značenje.”
(Davor Konjikušić)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.