Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Junaci i zmajevi u zalasku

Book 1

Autor: Josip Čekolj

Izdavač: Mala zvona

Godina izdanja: 2022

Cijena: 98 kn

Broj stranica: 76

Uvez: tvrdi

Poezija

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Imaginacija i sloboda u odnosu prema jeziku te izvornost poetskog doživljaja odlikuju prvu zbirku mladog pjesnika Josipa Čekolja. U četiri cjeline – četiri žara – lirski glas slavi novost svojih prvih svjetova, bilo da se radi o zavičaju, konkretnom ili simboličnom, bilo o svijetu obitelji, ili pak o ljubavi. Magija tih pjesama ponajviše proizlazi iz osebujnih sklizanja iz stvarnog prema nadrealnom, jarkih slika u kojima se utjelovljuje pokretačka emocija; polazeći od doživljenih trenutaka, autor gradi svoj prostor od riječi, često povezan s motivikom prirode i tradicijske kulture, ali dosljedno originalan, pun iznenađenja i svježine. 

Josip Čekolj (1999., Zabok) osnovnu školu pohađao je u Donjoj Stubici, a gimnaziju u Zaboku. Prvostupnik je kroatistike i etnologije i kulturne antropologije, a trenutno pohađa diplomski studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je slikovnice Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom (Mala zvona, 2020.). Kratke priče i poeziju objavljuje u regionalnim i hrvatskim zbornicima i časopisima (Poezija, U ritmu jeze – ponor plesova i drugi). Njegova poezija predstavljena je u antologiji Revije malih književnosti. U okviru Goranovog proljeća 2022. godine pohvaljen mu je rukopis Dječak pred žetvu, a iste godine dobiva nagradu Na vrh jezika u 2022. godini.

Razgovor s autorom o važnosti nagrada, kao i o temama koje se tiču pjesništva u Hrvatskoj, možete čitati na linku

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu