Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Kasni blagdani - izabrane pjesme

Autor: Adam Zagajewski

Izdavač: Vuković & Runjić

Godina izdanja: 2021

Prevoditelj: Pero Mioč

Cijena: 139 kn

Broj stranica: 296

Uvez: meki

Poezija

Knjiga nije dostupna u Booksi! Potražite je u bolje opremljenim knjižarama i antikvarijatima u Hrvatskoj i šire! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

"Za ovaj izbor pjesme biram u Houstonu, prvog tjedna moga jednogodišnjeg prebivanja u Teksasu. Prvi dani uvijek su vrlo teški; američki gradovi, izuzimajući New York, malo nude došljaku iz Europe. Kao da govore: sada si prepušten sam sebi, snalazi se sam. Susrest ćeš uljuđene ljude, ali ne računaj na to kako će ti ulice i trgovi moći bilo što reći.

Uvijek sam mislio kako autor ne nalazi nikakvo zadovoljstvo u čitanju vlastitih tekstova – ne piše se, naime, za sebe. Sada ipak preinačujem malo taj sud. Ne u potpunosti – još uvijek ne mislim kako sam u stanju čitati vlastite pjesme kao što čitam pjesme drugih pjesnika. Ali u najmanju ruku, dok ih čitam, naviru mi živa sjećanja na gradove u kojima su one nastale. Autor vlastite pjesme kao da čita s druge strane, od strane dvorišta; poznaje kulise vlastitih tekstova, pamti trenutke kolebanja, praznine, ali i trenutke radosti također.

Zajednički nazivnik svih tih događanja jest stanovito posebno stanje duha, o kojem ne priliči govoriti – i koje uostalom ne bi bilo lako ni opisati. A ipak svaki stih i o njemu također govori, posredstvom slika i emocija slika.

U pisanju pjesama ne radi se o terapiji (uvijek sam mislio da je pjesnik liječnik zdravih!), nego o – o čemu? Možda o tome da bi se, slično kao što to čini geodet, mjerio svijet. Proučavao smisao stvarnosti osjetilima, razumom i nadahnućem, provjeravao – u najmanju ruku to pokušavao – je li nam taj smisao uopće dan. Livada ipak ne mjeri geodeta, nas pak, čak i kada bismo navukli strogu obrazinu znanstvenika i matematičara, i tako će na koncu mjeriti taj isti svijet kojeg želimo istražiti."

Adam Zagajewski

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu