Petak
11.11.2011.

Bit kršćanstva - o biti umjetničkog djela
A+ A-
Njega pak čovjek uočuje kada svoj pogled izravno usmjeri na Novi zavjet, i to u prvome redu na četiri evanđelja. Tada mu se otkriva kako je kršćanstvo u svojoj srži izraslo iz jedinstvenih i neponovljivih odnosa Isusovih svjedoka s njime samime te kako njegov duh/Duh omogućuje i uspostavlja taj tip odnosa, nazvan vjerom, kroz povijest, sa svakom osobom koja to hoće i koja se tomu otvori. Tu je ukorijenjeno sve ono što se inače vidi na tkivu kršćanstva: nauk, etika, obrednost, običajnost i njegove ustanove, razvijeno dakako u dijalogu s konkretnim povijesnim vremenom i prostorom. Ali bez te središnje sveze kršćanstvo se raspada u sustave i podsustave te na kraju postaje jednom od tolikih ideologija.
Guardini polazi od umjetničkoga djelovanja kao 'proizvođenja' predmeta koji je umjetnika potaknuo na djelovanje. Riječ je o postupku u kojem umjetnik utjelovljuje i bit, koja sili izići na vidjelo, 'stavlja na raspolaganje svoj živi oblikujući bitak, svoju snagu kojom motri i oblikuje forme' - onako kako to priroda čini u samoj stvari, ali bolje od prirode, naime utoliko bolje što čovjek snagom svoga duha transcendira prirodu.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.