Petak
11.11.2011.

Bogumili
A+ A-

... održala se gotovo tri stoljeća (od 12. do potkraj 15.) vjerska zajednica koja je imala s jedne strane dualistička i ezoterna obilježja, a s druge strane obilježja narodne i državne crkve. Bila je i ostala neovisna i o Rimu i o Carigradu. Oba ova velika žarišta kršćanstva jednodušno su je osuđivala, koliko radi njenog naučavanja, toliko i radi njene nezavisnosti. Vjernike te crkve nazivali su patarenima, katarima, babunima, kadugerima ili naprosto hereticima.
Sam naziv "bogumili" koji je danas općenito prihvaćen nije se u samoj Bosni upotrebljavao. Taj naziv potječe od povjesničara Račkog koji je pogrešno zaključio da su tu crkvu osnovali bugarski bogumili protjerani u Bosnu iz Srbije u 12. stoljeću. Sami vjernici "crkve bosanske" nazivali se krstjanima.

Vjerski nauk tih bosanskih krstjana poznat je tek djelomično. Razlog tome leži u činjenici da pismenih dokumenata same crkve danas uopće nema, osim nekoliko evanđelja, jedne oporuke, rijetkih i kratkih napisa na stećcima, te kamene plastike na stećcima. Treba reći da je broj dokumenata toga doba iz Bosne koji su do nas došli vrlo malen. Svega tridesetak listina od kojih su neke kasniji falsifikati.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.