Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Između otpora i trenda: tendencije u suvremenoj regionalnoj književnosti

Autor: Ivana Dražić (ur.)

Izdavač: Booksa i Kurziv

Godina izdanja: 2023

Cijena: 7 eura

Broj stranica: 139

Uvez: meki

Publicistika

Knjigu možete preuzeti na ovom linku

Između otpora i trenda: tendencije u suvremenoj regionalnoj književnosti nastavak je dugogodišnjih bavljenja partnerskih organizacija – Kulturtreger i Kurziv iz Zagreba, SCCA iz Ljubljane, SEEcult.org iz Beograda i Kontrapunkt iz Skoplja – kritikom, njenim položajem i važnošću u datom trenutku. 

Kao izuzetno potentan format pokazali su se upravo kolokviji o kritici, na kojima smo povezali kritičarke i kritičare iz regije u diskusiji o izazovima i uvjetima bavljenja književnom i umjetničkom
kritikom. Kolokviji su važni i jer na jednom mjestu okupljaju kritičarke i kritičare postjugoslavenskog književnog polja, koje je danas podijeljeno granicama, kulturnim politikama i politikom općenito,
a kolanje knjiga znatno je otežano. S tim u vezi, ovi su kolokviji i ovakvo direktno i živo povezivanje kritičara i kritičarki iz regije važni i za razmjenu ideja, znanja, informacija, a nerijetko i samih knjiga, razmjenu koja u suprotnom ne bi bila toliko sustavna.

Izravan plod tih i takvih diskusija i kolokvija je ideja o izradi pojmovnika posvećenih kritici u različitim umjetničkim područjima: Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike (2018.), Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja (2018.), Nepotisnuta subjektivnost – Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti (2019.) te Kritika u tranziciji – Pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti (2019.). Na njih se nastavlja i ova knjiga.

Kada su u pitanju teme koje autorice i autori u knjizi obrađuju, o njima smo prvo raspravljali uživo na kritičarskom kolokviju održanom u studenom 2022. godine (čitajući je, vjerojatno ćete tu i tamo primijetiti pozivanje na kolokvij). Naime, svaka od autorica i autora o svojoj je temi održala kratko izlaganje nakon čega je slijedila duga diskusija s 10-ak kolegica i kolega iz regije, od Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine do Hrvatske. U tom smislu, s komentarima, novim idejama i prijedlozima koje su tamo iznijeli, i svi oni pomalo su urednici i urednice ove publikacije. Iz ove činjenice proizlazi i stilska heterogenost svakog pojedinog teksta, nerijetko opušten i neformalan pristup autorica i autora čije nam je glasove bilo važno čuti. 

Kada smo planirali ovaj kolokvij, a onda i publikaciju, ideja je bila da se pozabavimo i na jednom mjestu okupimo, u opsegu koji uspijemo obuhvatiti, prevladavajuće tendencije u suvremenoj
proznoj regionalnoj književnosti. Čitajući, pišući, uređujući i promišljajući književne kritike i književnost u regiji, shvatili smo da se mogu uočiti određene sličnosti u poetikama, preokupacijama
i tendencijama, kako u pogledu žanrova koji prevladavaju, odabira tema tako i u pogledu pristupa temama i njihove obrade, pa i ideoloških reperkusija. (Iz Predgovora urednice Ivane Dražić.)

Publikaciju čine tekstovi Lamije Milišić, Ane Fazekaš, Dunje Ilić, Maje Abadžija, Dalibora Plečića i Matije Price. Dizajnirao ju je Zoran Đukić.

Ova publikacija tiskana je uz financijsku podršku Zaklade ‘Kultura nova’ u sklopu projekta ‘Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike’. Partneri na projektu su organizacije Kurziv i Kulturtreger (Zagreb), SCCA – Ljubljana, SEEcult.org (Beograd), Kontrapunkt (Skopje), Maska (Ljubljana) i Pobunjene čitateljke (Beograd). Mišljenja izražena u ovoj publikaciji odražavaju isključivo mišljenja autora i ne izražavaju nužno stajalište Zaklade ‘Kultura nova’. Publikacija je dio programa ‘Kritika – od nostalgije do spekulacije’ koji se realizira u partnerstvu s Multimedijalnim institutom, Kurzivom i Srpskim narodnim vijećem. Publikacija je dio programa ‘Kritika – jučer, danas, sutra’ koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu