Page arrow

Sjećanja trgovca umjetninama

Book vollard 1

Autor: Ambroise Vollard

Izdavač: Šareni dućan

Godina izdanja: 2020

Prevoditelj: Ana Kolesarić

Cijena: 129,00 kn

Broj stranica: 336

Uvez: tvrdi

Publicistika

Knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Ambroise Vollard (1866. – 1939.) bio je najpoznatiji trgovac umjetninama svog vremena, zaslužan za otkrivanje brojnih talentiranih slikara, pa tako i za otkrivanje moderne umjetnosti. Manje je poznato da je bio i vrlo talentiran pripovjedač, a u ovim nevezano ispričanim uspomenama s mnogo duha opisuje susrete i odnose s brojnim slavnim umjetnicima, skrovite priče i slikovite anegdote, ali i vizionarske analize. 'Galerija' umjetnika čija su djela prošla kroz slavnu Vollardovu parišku galeriju, i o kojima ovdje piše, uistinu je impresivna. Tu su u većoj ili manjoj mjeri zastupljeni, i to posredno ili neposredno: Renoir, Rodin, Cézanne, Manet, Monet, Rousseau, Van Gogh, Gauguin, Degas, Sisley, Toulouse-Lautrec, Derain, Matisse, Picasso, Rouault, Vlaminck, Daumier, Pissarro, Corot, Bonnard... a od pisaca spomenimo Apollinairea, Jarryja, Mirabeaua, Mallarméa...

Iz svih tih susreta proistekao je život dostojan romana, filmova i urbanih legendi – tako živopisno, duhovito i informativno opisan u ovoj autobiografskoj knjizi. I upravo to i jest ono što je kod ovakvih knjiga najzanimljivije: prikaz neprijepornih velikana – o kojima najčešće saznajemo iz manje-više suhoparnih enciklopedijskih jedinica i udžbeničkih natuknica – u svjetlu iskustava onih koji su ih poznavali kao stvarne osobe, kao ljude od krvi i mesa, sa svim vrlinama i manama. A tu je 'razinu zanimljivosti' Vollard ne samo dosegnuo nego i posvema nadmašio. Zato knjiga Sjećanja trgovca umjetninama predstavlja jedinstveno svjedočanstvo o umjetničkom i intelektualnom životu s početka 20. stoljeća i neizostavan je dokument svake ozbiljnije analize nastanka moderne umjetnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu