Ponedjeljak
02.12.2019.

Zapisi iz Stranice Gornje
A+ A-

,,Trideset godina zajedničkog života i razgovora, dvanaest godina zajedničkog hodanja planinama i razgovora, sedam godina zajedničkog rada na imanju i razgovora – mali dio tih zajedničkih iskustava nalazi se u knjizi koju držite u rukama. Ovo nije priručnik za život na selu. Ova knjiga govori o nekim našim iskustvima na imanju, a sve što se može shvatiti kao neko uputstvo, vrijedilo je samo za nas i samo u trenutku kad smo to radili. Već sljedećeg dana situacija je u vrtu i voćnjaku nova, drukčija, jučerašnje iskustvo ne može se u cijelosti primijeniti.

Život na imanju i poslove na imanju shvaćamo više kao put kojim idemo dok se sve oko nas u svakom trenutku mijenja i preobražava, a ne kao krutu rutinsku primjenu naučenih umijeća i vještina. Smatramo da nema pouzdanih recepata za poslove na imanju. Postoje samo široki okviri unutar kojih se krećemo, a sve drugo ovisi o trenutku u kojem se stvar dešava, u kojem djelujemo. Kao i u životu, uostalom.''
(autori)

Ljiljana Đorđević započela je studij arhitekture u rodnom Sarajevu, a diplomirala 1996. na Zagrebačkom arhitektonskom fakultetu. Radila je u velikim i malim uredima u Zagrebu, na velikim i malim projektima. Najviše je zanimaju rekonstrukcije napuštenih i zaboravljenih kuća i prostora. Posljednjih godina intenzivno proučava pristup arhitekturi koji uključuje ukupne ljudske aktivnosti vezane za svakodnevni život, kulturu stanovanja i neposredni okoliš. Završila je veliki sedamdesetdvosatni tečaj permakulture. Stečena znanja u praksi primjenjuje u rekonstrukciji vlastitoga starog seoskog imanja u Stranici Gornjoj.

Edo Popović rođen je 1957. u Livnu. Godine 1968. s obitelji se seli u Zagreb. Studirao je komparativnu književnost, hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Član je Hrvatskog P.E.N. centra i Hrvatskog društva pisaca. Od 2018. živi u Stranici Gornjoj. Objavio je romane Poglavnikov pudl (2016.), Mjesečev meridijan (2015.), Lomljenje vjetra (2011.), Oči (2007.), Igrači (2006.), Izlaz Zagreb jug (2003.), publicističke naslove Čovjek i planina – kratki uvod u sjeverni Velebit (2018., u suradnji s Antom Vukušićem), U Velebitu (2013.), Priručnik za hodače (2009.), Kameni pas (2001.) te zbirke priča Ponoćni boogie i druge priče (2012., posebno izdanje povodom 25 godina objavljivanja), Tetovirane priče (2006., u suradnji s Igorom Hofbauerom), San žutih zmija (2000.) i Ponoćni boogie (1987.).

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.