Književna večer s autorom: Slobodan Šnajder

Četvrtak, 28.04.2016 u 19:00
Large_clipboard2

Povod ovoj književnoj večeri je roman Doba mjedi Slobodana Šnajdera, odnosno teme i pitanja koje roman donosi. S autorom će razgovarati književna kritičarka i urednica Gordana Crnković

Doba mjedi velika je priča o dvoje ljudi koji su odživjeli svoje živote u doba ekstrema te o njihovu potomku kojega je zapalo, kao ne baš sretno nasljedstvo, izaći na kraj s tom činjenicom. Protagonisti Georg i Vera imali su, naime, do neke točke svojih života ekstremno suprotstavljene biografije. Oni se sreću čim je to bilo moguće a da ne bude pogibeljno, nakon što je ama baš sve na svijetu bilo protiv toga susreta. Potom odlaze različitim putevima, kad ih je baš sve upućivalo na to da ostanu zajedno.
Priča je europska po tome što se dogodila u mnogo verzija, svjedočeći o moći ideologije koja zna podijeliti i stol i postelju, jučer kao i danas, također i u ovom stoljeću koje nije ništa manje obilježeno ekstremima. Iz različitih obzira, pa i zbog straha, ta je priča malokad ispričana do kraja.

Slobodan Šnajder (Zagreb, 1948.) hrvatski je pisac i publicist. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bio je suosnivač i dugogodišnji urednik kazališnog časopisa Prolog. Aktivan u različitim žanrovima, prozu objavljuje od 1966., a od 1969. godine kontinuirano djeluje kao dramatičar. U Hrvatskoj  se njegovi dramski tekstovi ne izvode, ali prevođen je i igran u inozemstvu. Objavio dosad četiri knjige proze: Knjiga o sitnom (Konzor, Zagreb, 1996.), 505 sa crtom (Profil International, Zagreb, 2007.), Morendo (Profil International, Zagreb, 2011.) i Doba mjedi (TIM press, Zagreb, 2015.).

Knjiga će se moći nabaviti po prigodnoj cijeni od 150 kn (redovna cijena je 225 kn).

 

POVRATAK NA VRH STRANICE