Književni razgovor: Édouard Louis

Petak, 17.05.2019 u 18:00
Large_800px-_douard_louis_auf_der_frankfurter_buchmesse_2017

Multimedijalni institut i Subversive festival, u suorganizaciji s književnim klubom Booksa, u Zagreb dovode francusku književnu zvijezdu Édouarda Louisa intelektualaca i pisca čiji su romani i stavovi izazvali ogroman interes francuske i međunarodne javnosti. Njegov roman Raskrstimo s Eddyjem upravo je objavljen i kod nas (prev. Ita Kovač, Naklada Oceanmore, 2019.). 

Njegova posljednja knjiga Tko je ubio mog oca (2018), pak, pronicljivo je čitanje klasne raslojenosti i suvremenog obiteljskog života. Louis piše autofikciju, ali čitateljima ne dopušta intimizaciju s vlastitim likovima jer je njihova osnovna zadaća da rasvijetle probleme francuskog društva u kojem privatne traume nikad nisu osobna stvar, već dio puno šire slike: antagonisti nose imena konkretnih političara, a žrtve su često i same zlostavljači. Pripovjedni glas francuskog autora odjeknuo je prvim romanom Raskrstimo s Eddyjem (2014) kojim je Édouard Louis osvojio svjetsku publiku. Status književne zvijezde autor potvrđuje svojim drugim romanom Povijest nasilja (2016). Louis je studirao sociologiju i povijest. Ne čudi stoga što svoje književne opsesije ne razvija samo ispovjednim, autobiografskim tonom, visokom razinom empatije i mučnim opisima nasilja, već i ambicioznim sociološkim i povijesnim komentarima koji zasijecaju u samu srž suvremenog francuskog života: u nedaću s kojom se danas susreće francuska radnička klasa, odnosno ono što je od nje ostalo. 

Édouard Louis o svom će pisanju, autobiografiji, kontroverzi, javnoj izloženosti i drugim temama razgovarati s književnicom Asjom Bakić. Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE