'Književnost, između': Andrija Škare

Utorak, 03.11.2015 u 19:00
Large_andrija__kare

Andrija Škare mladi je domaći pisac, novinar po struci, televizijski voditelj i autor televizijskih scenarija, kolumni i članaka. Jedan je od osnivača književnog pokreta Eventualizam. Prozu je objavljivao u domaćim i regionalnim časopisima, a prvu knjigu S više mlijeka, molim, zbirku beletrističko-publicističkih tekstova o zagrebačkim kafićima, izdao je 2008. godine.

Ono što je osobito zanimljivo je da ćete se, kada govorite o njegovom pisanju, skoro pa sigurno zateći da govorite o glazbi koja je za to pisanje tijesno vezana. Naime, glazba i književnost često su, kad je Škare u pitanju, višestruko i nepovratno povezane – piše Glazbeni dnevnik za Booksu te glazbene kritike za Potlistu, a bez glazbe nije prošao ni relativno svježe ukoričen Život svijeta koji će doći, prva prozna knjiga koju je objavio prošle godine. Riječ je o zbirci priča koje, kako sam Škare kaže, međusobno na ovaj ili onaj način čvrsto veže upravo glazba. Sam je naslov knjige vezan uz naziv albuma The Life of The World to Come benda The Mountain Goats, ali i podnaslov svake priče u zbirci zapravo je naziv određene pjesme koja je s pričom vezana, bilo kao inspiracija, bilo kao generator ili „krivac" određene atmosfere, bilo kao izvor određenih motiva.

Koji su to putevi i mehanizmi kojima se glazba uvlači u pisanje, a koje je mjesto, s druge strane, književnosti u muzici? Kako pisati o glazbi? Kakve veze imaju književnost i Belle & Sebastian ili PJ Harvey? Dođite na razgovor i druženje s Andrijom i saznajte. Kome može poslužiti, evo Facebook događanja.

Književnost, između serija je tribina u Booksi koja se bavi odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbom, a ime je, u žurbi, dobila po knjizi Ante Perkovića Rundek, između. I zato što je knjiga odlična i zato što je upravo Rundek bio prvi gost tribine. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

Svi ste pozvani i ulaz za sve je, naravno, besplatan!

POVRATAK NA VRH STRANICE