Četvrtak
30.10.2008.

Zec: Jao, opet taj Tao
A+ A-

Ne znam kako vi, ali ja sam prirodno sumnjičav prema svim osobama koje me žele naučiti kako promijeniti život nabolje u 30 do 90 dana i sve to na 120 stranica mekog uveza za ciglih 99 kuna. Tu moram spomenuti da ne vjerujem niti onima koji to isto pokušavaju u tvrdom uvezu na tri rate od 49,99 kuna. 

Da ne bi bilo zabune, te osobe/pisci/savjetnici, pa to su sve pozitivne filantropske ličnosti koje samo žele s vam podijeliti zrnce mudrosti do kojeg su oni eto došli, a vi niste. Čudni su putevi zrnca mudrosti, zar ne?

Sad se vi pitate pa kojeg vraga i zašto sam onda pročitao Tao mede Pooha Benjamina Hoffa kad sam pomalo paranoičan glede tih i takvih djela?

E pa nisam ja kriv. Moja dražesna supruga je izvoljevala da uzmem i tu knjigu u knjižnici jer ona, kao i sve neurotične žene, nikad ne može pronaći ništa zanimljivo kad ode sama u knjižnicu. No, kad si ja posuđujem knjige (a ona se iz ovog ili onog razloga nalazi ili lijevo ili desno od mene) naravno da odmah pronađe bar pet naslova koje bi posudila i onda ja moram uzeti bar dva. Na moju iskaznicu i njenu sramotu, nek se zna.

Tao mede Pooha nije knjiga tipa 'poboljšajte kvalitetu života' niti knjiga za samopomoć. U njoj nema savjeta koje morate napisati na papirić i nalijepiti iznad ogledala, nema koraka koje morate izvoditi da bi vaše samopoštovanje raslo kao hrvatski vanjski dug, nema tablica u koje morate unositi napredak iz dana u dan i nema napomena da ukoliko vam knjiga ne pomogne oni vraćaju novac u cijelosti. Naravno da će knjiga pomoći, utoliko da shvatite da oni novac ne vraćaju i samim tim transcendentalnim iskustvom postat ćete bolja i sretnija osoba.

Benjamin Hoff nas u knjizi ne uči kako živjeti nego nas upoznaje s osnovama taoizma. Da upoznavanje taoizma, čija je osnova u jednostavnosti i praktičnoj mudrosti, ne bi nepotrebno zakomplicirao, učinio je to uz pomoć poznatog i ne baš pametnog mede, Winnija Pooha kojeg svi koji imaju djecu, koji će je imati ili koji su bili djeca dobro poznaju.

Dakle, ukoliko želite naučiti nešto o taoizmu, uzmite tu knjigu i pročitajte je. Ili kupite komplet Poohovih slikovnica. Ili nemojte raditi ništa. Jer to je baš Tao.

Zec the toilet manager
zeconfire@net.hr

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.