Zec: Kokoši mrze Rebeke koje bezglavo trče

Četvrtak
18.12.2008.

Nakon što sam pročitao zadnju priču shvatio sam da se ne sjećam niti jedne prije. Kao da sam tek počeo sa čitanjem ili kao da se onaj Nijemac koji ostavlja stvari po stanu gdje ih ja ne mogu naći (herr Alzheimer) uselio u moje moždane izvijuge.
 
Okrivio sam Krešimira Pintarića, jer, istini za ljubav, on je tu knjigu ipak napisao. To je kao kad u birtiji naručim malo pivo i konobar mi donese malo pivo, a ja sam ustvari mislio na veliko. Naravno da ne postoji niti najmanja mogućnost da sam ja kriv, jer ja sam dobro mislio i krivo rekao što je konobar trebao znati ako je dobar konobar. Nisam kriv i zato jer mi je jezik brži od pameti ili jednostavno zato jer sam se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Kriv je konobar, krivo je političko stajalište većine i nedostatak želje da se stvari isprave. I krivo je more. Kriva je i poredba, jer sad ispada da sam usporedio Krešimira Pintarića sa konobarem, što on nikako nije. Nisam ni ja.

No, ta zadnja priča. Odlična je. Pomalo me podsjeća na Seinfelda, taj razgovor koji nikuda ne vodi, ali koji se vrti oko fenomena Tarika Filipovića (koji vodi kviz), i protkan je vrckavim humorom i duhovitim opaskama.  Bez obzira koliko ova rečenica zvučala cinično, ja to stvarno mislim. Svega mi. Jer priznajem samo zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni.
 
Kako mi se ta zadnja priča dopala, odlučio sam se vratiti i ponovo pročitati prethodne priče. Pronašao sam još nekoliko duhovitih priča, fascinaciju lakim drogama, ljubav prema glazbi, osobito bendovima poput Spritualized, Grandaddy ili Mercury Rev, ljubav prema ženi, nekoliko nabrajanja,  jednu erotsku priču s upitnikom, jednu reminscenciju na djetinjstvo, priču s nekoliko završetaka i jednu napomenu i sve to uz pomoć jednog dobrog pijanstva i dva, tri dobra prdeža slijepljeno u smislenu gomilu riječi.

Još me samo jedna stvar muči: gdje je ta Rebeka iz naslova? Nudim nagradu poštenom nalazniku, nepoštenom nudim šansu za novi početak.
 
Šifra: Nisu samo kokoši bez glave, tu su i svinje, koze i krave.

Zec the toilet manager
zeconfire@net.hr

Možda će vas zanimati
Preporuke
28.03.2017.

Odiseja siromašnog Rumunja

Roman 'Prosjak i zec' finskog pisca Tuomasa Kyröa je topla priča prepuna šarmantnih detalja i nimalo ljigave sentimentalnosti.

Piše: Zvjezdana Balić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu