Petak
04.05.2012.

Dr. Ostojić: Dawkins kao izvor bolesti
Extra_large_teorija_evolucije
A+ A-

PITANJE

Dragi doktore!

Ja sam Erika. Molim vas, pomognite mi jer se radi o pitanju života ili smrti! Šaljem vam ovaj upit s intenzivne njege gdje sam operirana uslijed zatajenja jetre. Liječnici sumnjaju da se radi o posljedicama pročitane knjige i sugerirali su mi da se obratim vama, mada meni nije posve jasno zašto bi to bio slučaj. Kažu da me moje čitanje Dawkinsove knjige Nevjerojatnost Boga možda dovelo u ovo teško stanje, a samo vi možete objasniti kako se to dogodilo. Stoga ću vam ispričati kako sam pročitala Dawkinsa.

Kao prvo, ja sam fizičarka i znanstvenica. Uz to, također sam i ljudska osoba pa stoga razmišljam o smislu života i o tome ima li b / Boga ili ne. Zato sam uzela knjigu biologa Richarda Dawkinsa da vidim što on kaže na tu temu. Eh, Dawkins... sjećam se da sam jednom u disku upoznala muškarca koji mi je rekao da bi me složio kao metar drva. Čak ni taj tip nije ispao toliko antipatičan koliko je to uspio biti Dawkins u svojoj knjizi! Toliku količinu omalovažavanja suprotnog mišljenja, namjernih logičkih previda i neutemeljene bahatosti nisam vidjela nikad! Njegovi 'znanstveni' argumenti temeljeni na 'utvrđenim' prirodnim zakonima obična su hrpa intelektualne pseće kakice. Jako sam se naživcirala čitajući tu knjigu, to vjerojatno nije bilo zdravo, ali opet ne vidim kakve to veze ima s mojim problemima s jetrom. Istina, napila sam se nakon što sam pročitala Dawkinsovu knjigu, ali sumnjam da je taj incident bio toliko utjecajan na jetru.

Dawkins suprotstavlja teoriju evolucije ideji Boga, a kad ne uspijeva objasniti kako jedno isključuje drugo, onda kaže sljedeće: "Objašnjenja koja nastaju na jednostavnim premisama su, po definiciji, više zadovoljavajuća od objašnjenja koja pretpostavljaju kompleksne i nevjerojatne početke. A kompleksnije od svemoćnog Boga nema!" Nakon tog zaključka koji se kosi sa svim poznatim znanstvenim načelima, dobila sam niz probavnih smetnji od kojih patim dan danas. Ipak, veoma mi je bitno kad biste mi objasnili kako je čitanje tog pajaca utjecalo na moju jetru. Hvala!

ODGOVOR

Poštovana Erika!

Ne brinite, problem o kojem ovisi vaš život u sigurnim je rukama budući da se svakodnevno susrećem s takvim serijoznim slučajevima. Neuki laici često se znaju smijati disciplini literoterapije, smatrajući čitanje knjiga benignom aktivnošću, ali kad bi takvi skeptici proveli samo jedan dan u mojoj ordinaciji, uvjerili bi se koliko književnost može biti pogubna po zdravlje individue.

Upoznat sam s Dawkinsovim knjigama prvenstveno kao izvorom bolesti. Iz liječničke perspektive, ključno pitanje za mene nije postoji li Bog ili ne, nego je bitno, u slučaju da postoji, je li Bog zdrav ili nije. Tu počinje i prestaje moja briga za Boga. Što se Dawkinsa tiče, njegov osebujan stil čest je izvor čitateljske iritacije po moje pacijente.

Iz vašeg pisma očito je kako vam Dawkins 'ide na jetra'. Međutim, ono što se čini kao niz kolokvijalnih izraza (ići na živce, ići na jetra, dizati tlak...) zapravo su egzaktne fizičke manifestacije nepovoljnog čitateljskog iskustva. Jedna žena pročitala je u nekoliko dana sabrana djela Harolda Blooma i toliko je bila iziritirana da je dobila cirozu jetre!

U slučaju Dawkinsa, ne radi se samo o tome da vam on 'ide na jetra', nego i o tome da vaša jetra odbijaju raditi u inat Dawkinsu. Naime, svaki liječnik zna kako su tijelo i um itekako povezani, a rad vašeg znanstvenog uma oslikava se i na vašim jetrima koja također znanstveno pristupaju svijetu.

Ukratko, budući da Dawkins prikazuje formaciju i rad naših organa isključivo kao posljedicu neprekidnog i slučajnog procesa evolucije (a ne namjernog rada neke svijesti), vaša jetra pokušavaju proturječiti Dawkinsovoj teoriji i namjerno prekinuti vlastiti rad te time dokinuti slučajnost evolucije. Vaša jetra svojim zatajenjem racionalno pobijaju Dawkinsovu teoriju.

Rješenje se sastoji u terapijskoj smjeni paradigme. Kuhn pokazuje kako se različite teorije bez previše rasprave izmjenjuju na 'vlasti' unutar znanosti, a jedan od razloga te smjene jest umor koji neka etablirana teorija počinje izazivati kod znanstvenika. Bezbolnom i brzom smjenom Dawkinsove teorije, prestat ćete misliti na njegovu teoriju i posvetit ćete se knjigama koje djeluju blagodatnije na rad vašeg uma i vaših jetara.

Dr. Ostojić
foto: Stefan (flickr)

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.