Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dug život ili kratka ljubav?

Large kostic
Petak
14.02.2014.
PITANJE

Poštovani doktore,
Želim vam čestit i blagoslovljen dan svetog Valentina. Ja sam časna sestra i vjeroučiteljica Oksana, a pišem vam jer tražim pomoć ne samo za sebe, nego i za svoje mlade, pubertetom okužene učenike i učenice. 
Rad sa školarcima i inače nije lak, ali kad vidim kako se mladi ponašaju tokom veljače, pomislim da je Đavo na sedmi dan smislio hormone, dok je Bog spavao. Kao da klinci samo čekaju povod da se počnu štipati, grabati, gristi i pipkati. Naša misija je, naravno, spriječiti da mladi dobiju takav bludni povod. Stoga im oduzimamo mobitele, skidamo slušalice s ušiju, gasimo afone, branimo pohotnu glazbu, filmove i serije... Međutim, svih ovih godina borbe protiv popularne kulture koja kvari našu mladež, zanemarili smo starog, ljutog neprijatelja: književnost. 
Kad mi je jedan dobar dječak, Ilija se zove, došao i rekao da svi u razredu znaju napamet jednu pjesmu Laze Kostića, naivno sam pomislila: Baš lijepo! Pjesma se zove Santa Maria della Salutte, po crkvi u Veneciji, i prvo sam se ponadala da su taj prosti pjesnik Kostić i današnji učenici napokon shvatili da i Bogorodica može biti 'kul'. A onda sam pročitala pjesmu i obrazi su mi se zažarili od bijesa. I kad sam još od Ilije doznala da se na petak, dan svetog Valentina, nakon škole sprema čitanje Kostićeve ljubavne poezije u parku, shvatila sam da je vrijeme za uzbunu.
Prosto oko ne bi primijetilo ništa sporno u Kostićevoj pjesmi. Čini se da pjesnik u četrnaest velikih strofa iznosi svoje pokajanje, ljubav prema izgubljenoj vili i vjeru u rajsku sreću. Međutim, ima nešto neizrecivo u toj pjesmi, nešto divlje i blasfemično. Nelagodno je pričati o tome... Nakon što sam pročitala pjesmu, vidjela sam školskog domara Juricu na hodniku. Nisam kao inače vidjela tek svog sirotog neukog brata, nego sam primijetila da ima izrazito snažna ramena i ruke. Opet sam se zarumenila, dijelom zbog bijesa... Hoću reći, ako je Kostićeva pjesma tako utjecala na mene, kako će tek na sirotu djecu?
I kao za vraga, ove godine dan svetog Valentina pada upravo na petak. Znam te male vragolane, nakon škole spremit će tulum kakvog se ne bi posramili ni Sodoma i Gomora u najgorim danima. Doktore, kako da iskupimo učinak Kostićeve pjesme? Kako da spasimo djecu od grešnog ljubavnog potopa?
ODGOVOR
Poštovana Oksana,
Naročito mi je drago što ste mi se javili unatoč tradicionalnom zazoru religije spram literoterapije. Svijet vjere uvelike je svijet pisane riječi, a crkveni djelatnici često pogrešno misle da je molitva dovoljan lijek protiv literarne opasnosti. Međutim, da bismo pomogli vama i vašim malim učenicima, nije dovoljna samo molitva, nego je potrebna i medicinska terapija. Dakako, i nama liječnicima potrebna je vjera da bismo uspješno liječili pacijente: vjera u znanost i izvjesne rezultate provjerenih terapija.
Problem ljubavne poezije ozbiljan je tokom cijele godine, naročito tokom ovog blagdana kada su literoterapeutske ordinacije pune zaljubljenih ljudi, a poštanski pretisci pretrpani parfumiranim pismima. Naime, takva poezija osvještava senzibilno osjetilo ljubavi i dokida mehanizme kojima inače potiskujemo i olakšavamo ljubavnu bol. Posljedice su katastrofalne. 
Osim toga, ljubavne pjesme i priče uvijek zahtijevaju da se u ime ljubavi nešto žrtvuje (najčešće zdravlje!) To ne vrijedi samo za slučaj romantične ljubavi, nego i za npr. vjersku ljubav: sveti Valentin žrtvovao je svoj život jer se nije htio javno odreći kršćanstva. Dakako, iz liječničke perspektive, Valentinov izraz ljubavi bio je naročito nezdrav, dapače autodestruktivan. 
Laza Kostić u navedenoj pjesmi, pak, vrlo lukavo maskira svoju romantičnu i impulzivnu ljubav u vjersko osjećanje. Kostića je razotkrio sarajevski teoretičar Nenad Veličković u knjizi Dijagnoza-patriotizam: naime, u jedinoj nepravilnoj strofi koja ima redak više od ostalih, Kostić umeće uzvik "svu večnost za te, divni trenute!" U tom stihu Kostić se u ime trenutne ljubavi odriče i dugog života i zagrobnog života. Radi se o žrtvi koja nije prihvatljiva ni religiji, ni medicini. 
Kako da lišimo čitatelje te opasne ideje? Rješenje leži u poetskom cjepivu: na dan svetog Valentina u vašoj školi organizirat ćemo cijepljenje za sve učenike i profesore (uključujući vas). Nakon što svi prođu ovaj mučan proces, zaboravit će na ljubavni zanos i bol, a mislit će prvenstveno na izrazitu bol u nadlaktici ruke. To će smiriti tenzije na ovaj opasan dan i privremeno ukloniti rizik od širenja nezdravih navika.
dr. med. dr. med. Ostojić
foto: imelda
Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage finale 1 29.08.2014.

Bijeg u literarni zaborav

Boreći se protiv bauka književnosti, doktor Ostojić je i sam postao dijelom književne tradicije. Je li vrijeme za povlačenje?

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage bekavac 31.01.2014.

Kad book coach preporučuje...

Nakon čitanja romana 'Drenje', Iva je počela ispuštati neugodan zvuk.

Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage 145 09.10.2008.

Dr. Ostojić: Rainer Maria Rilke

Doktor Ostojić odgovara na prvo pitanje čitateljice iz Karlovca koja se spotaknula o veličinu djela Rainera Marie Rilkea.  

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu