Ni med cvetjem ni krimića

Petak
11.04.2014.
PITANJE

Poštovani doktore,
Ja sam Janica, radim u cvjećarni i upravo proživljavam pravi triler. Tako su mi barem rekli jer, naime, u životu nisam pročitala nijedan kriminalistički roman, a nemam ni namjeru.
Bavim se cvijećem, pobogu, i nemam volje čitati o nekakvim manijacima, priglupim policajcima ili pijanim detektivima. Međutim, u posljednje vrijeme događaju mi se strašne stvari koje se navodno događaju samo nesretnim junakinjama krimi romana. I ispada da je jedini način da se spasim – čitanje tih romana.
Prvo je iz dućana nestala skupocjena orhideja. Iako smo šef i ja zaključali cvjećarnu tokom noći a orhideju stavili pod posebno zvono, ujutro je nestala bez traga. Nekoliko dana kasnije, primijetila sam da me gradom prati malen, proćelavi muškarac u kaki odijelu. 
Taj mali čovjek danima me pratio, ali jednom sam mu uspjela umaknuti i pobjeći u tramvaj. Uzalud! Pokraj mene pojavio se sijedi čovjek s orhidejom u zapućku. Pogledao me u oči i rekao: "U razdjeljak vas ljubim!" Iz usta mu se širio miris ljekovitog pelina.
Vrhunac drame dogodio se prije dva dana kad sam hodala ulicom, a metar ispred mene pala je ogromna tegla sa cvijećem. 
Nazvala sam policiju i pričala s inspektorom Klagićem. Inspektor me vrlo malo ispitivao o mom slučaju, a uglavnom me pitao jesam li čitala Nesboa, Larssona, Doylea, Christie... Kad je shvatio da nisam ništa pročitala, slegnuo je ramenima i rekao: "Mogu napisati prijavu, ali ako niste čitali najpopularnija krimi djela, teško da ćemo uloviti te ljude."
Ni moji prijatelji i obitelj nisu bili mnogo susretljiviji. Više su se čudili tome što nisam pročitala skandinavske romane, nego činjenici da me netko želi ubiti teglom za cvijeće. Pričali su o djelima, govorili su da ih moj slučaj podsjeća na nekakve šišmiše, snjegoviće, leoparde, gorile... Zapleli su se u razgovor koji nije bio od koristi ni meni, a ni njima.
Naposljetku sam se obratila i privatnom detektivu. Taj mi je spržio novu sezonu televizijske serije Sherlock na dvd i naplatio 200 kuna. Kad sam došla doma, dvd nije radio. 
Vi ste mi zadnje utočište. Što da radim? Želim otkriti kome sam se zamjerila i ostati živa, ali ne po cijenu čitanja šrot romana. Zar ne postoji način da se zaštitim od ubojica i iz stvarnosti, i iz priče?

ODGOVOR

Poštovana Janice,
Vaša ozbiljna priča vraća nas na bolnu i skandaloznu temu književne odgovornosti za razvoj kriminala. Naime, prije dvadesetak godina najveće europske, američke i azijske države odlučile su iskoristiti popularnu književnost da bi ostvarile ogromnu uštedu u proračunu. Umjesto da plaćaju vrhunske inspektore i istraživače, države su smanjile budžet za policiju, a uložile u distribuciju krimića i time potaknule građane da se sami obrazuju kako riješiti slučajeve.
Ono što je u teoriji zvučalo kao dobra ideja, u praksi je propalo zahvaljujući uspjehu skandinavskih kriminalističkih romana. Pokazalo se da su imućno stanje protagonista u tim romanima, kao i pripadajuća infrastruktura skandinavskih država, odviše napredni da bi ih čitatelji mogli primijeniti u drugim kontekstima. Uz to, umjesto da krenu rješavati slučajeve, čitatelji su odlučili sami pisati krimiće. Tako stopa kriminala munjevito raste, a s njom i broj nekvalitetnih romana na tržištu.
Naša literoterapeutska ordinacija i Ministarstvo unutarnjih poslova stoga su pokrenuli edukativnu akciju 'Ne ulazi u krimi'. Nažalost, kad su počeli recentni sukobi između Rusije i Ukrajine, morali smo obustaviti akciju.
No, ako ne možemo riješiti ogroman društveni problem sprege krimića i kriminala, barem se vratimo vašem slučaju. Nipošto ne smijete čitati navedene romane jer čitanje Nesboa i Doylea ozbiljno šteti vitalnim funkcijama jetre, a tinta s tih knjiga negativno utječe na cvijeće. Čitanje romana imalo bi gore posljedice nego ostvarenje nauma vašeg ubojice.
Stoga vam preporučujem suradnju s inspektorom Brašnićem. Radi se o vrsnom stručnjaku koji je izučio zanat na Alanu Fordu, stripu o tajnim agentima koji rade baš u cvjećarnici, i to u društvenom kontekstu koji je veoma sličan našem. Osim što vaš slučaj spada upravo u polje njegovog rada, moram dodati i da je cijena njegovog rada veoma pristupačna. Inspektor Brašnić je osoba koja će sigurno riješiti ovaj cvjetni misterij.
dr. med. dr. med. Ostojić
foto: Ian Morton

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu