Utorak
02.06.2009.

Kino Booksa: Animafest 2009.
A+ A-

Neparnim godinama na Animafestu gledamo dugometražne crtiće. Iz zanimljivog programa ovog svjetski poznatog festivala izabrali smo animirane adaptacije jednog epa, jedne pripovjetke i jednog stripa. Također, jedan se poznati strip-crtač okušao u animaciji, a jedna se fantastična priča splela oko prastare Biblije. Epoljupci, prozoljupci, stripoljupci i vjeroljupci – uživajte!


Šareni svijet nesretne Site


Sita je hinduska božica, glavni ženski lik Ramajane, brižna supruga koja prati muža Ramu tijekom četrnaest godina izgnanstva u šumi. Otima je kralj Sri Lanke i stavlja na kušnju njenu vjernost Rami. Sita ostaje vjerna, ali Rama postaje sumnjičav nakon što je spasi, Ovu zabavnu i dirljivu verziju Ramajane najviše ćete zapamtiti po plesnim masovkama bollywoodskog tipa u kojima na pjesme Annette Hanshaw, džezerice iz dvadesetih prošlog stoljeća, plešu leteći majmuni, zla čudovišta, bogovi, božice, ratnici, mudraci i krilate očne jabučice. Ipak, svo šarenilo samo je pozadina priče o nesretnoj ženi i borbi za jednakost.

Američka redateljicu Ninu Paley (1968.) na stvaranje filma o Siti nadahnulo je vlastito nesretno ljubavno iskustvo. Ližući rane proučavala je Ramajanu i tako je nastao njen prvi dugometražni film kojeg je sama i producirala. Osim animacijom, bavi se i stripom. Predaje na prestižnom njujorškom Parsonsu.

   N. Paley: Sita pjeva blues / Sita Sings the Blues (2008.) - trailer


Smisao života za desetak dolara

Jeste li se ikada zapitali što je smisao života i zašto uopće postojimo? Odgovor na to teško pitanje sada vam je nadohvat ruke... za samo 9,99 dolara.

Ovako glasi oglas koji je promijenio život Davea Pecka, nezaposlenog dvadesetosmogodišnjaka koji još uvijek živi s roditeljima. U želji da podijeli svoju spoznaju sa svijetom Daveov se put križa s putovima susjeda u zgradi. Njihove priče daju varljiv pogled na to kako izgleda nada u zastrašujuće fragmentiranom svijetu.

Tatia Rosenthal, izraelska redateljica nastanjena u New Yorku, kao osnovu za ovaj dugometražni animirani film nastao stop animacijom uzela je pripovijetku poznatog izraelskog prozaika Etgara Kereta. Duhoviti Keret gostovao je 2007. na ZFF-u, Profil mu je objavio zbirku 8% ni od čega (2008.), a njegova je novela poslužila našem Goranu Dukiću za indie hit Wristcutters: A Love Story (2006.).

   T. Rosenthal: $9.99 (2008.) - trailer


Avanture oko stare Biblije


Prije 1200 godina siroče Brendan, upoznaje brata Aidana, čuvara iznimne ali nedovršene knjige iluminacija. Aidan Brendanu zadaje veliku zadaću – dovršiti Knjigu Kellsa, što ga vodi u nov život kreativnosti i mašte, gdje ga čekaju pustolovine, opasnost i akcija. Invazija Vikinga prijeti sa svih strana, a Brendan se, uz pomoć tajanstvene djevojčice Aisling, suočava s najdubljim strahovima kako bi ispunio zadaću. Sve se ove čudnovate zgode vrte oko stvarne knjige, remek-djela zapadnjačke klaigrafije. Knjigu Kellsa napisali su i oslikali keltski redovnici u devetom stoljeću, a sadrži četiri evanđelja temeljena na Vulgati.

Irski animator Tomm Moore (1977.) osnovao je produkcijsku tvrtku The Cartoon Salon. Bavi se filmom, ali se istaknuo i kao ilustrator. Tajna Kellsa njegov je prvi dugometražni animirani film.

   T. Moore: Tajna Kellsa / Brendan and the Secret of Kells (2009.) - trailer


Prljavi Harry u crtanoj parodiji

Masni Boogie dolazi poput daška ustajalog zraka, skrivajući arsenal iza kaputa. Dim njegove cigarete koji plovi mračnom uličicom još jednoj jadnoj duši daje do znanja da joj je kucnuo čas. On živi u svom svijetu, antipatičan je, pravi je seksistički grubijan, nasilni rasist i najstrašniji plaćeni ubojica u gradu koji za sobom ostavlja lokve krvi, provodeći vlastitu izopačenu verziju pravde.

Argentinski redatelj Gustavo Cova (1966.) Boogieja je snimio prema popularnom stripu argentinskog autora Fontanarosa iz 1970-ih, temeljenom na parodijskom prikazu Prljavog Harryja.

   G. Cova: Masni Boogie / Boogie el Aceitoso (2008.) - isječak


Melankolične dubine

Bila jednom jedna kuća posred mora. U njoj je živjela žena i melankolično svirala violončelo. Čekala je svog ljubavnika koji je oduvijek želio biti mornar kako bi plovio morima s meduzama, morskim zvijezdama i svim šarenim ribljim vrstama o kojima je sanjao slikajući. Opsjednutost ga je odvela na putovanje na kojem će otkriti uzbudljivu ljepotu i tajne dubina, zbog čega nijedno od njih dvoje nije sigurno hoće li se ikada više vidjeti.

Autor ovog sentimentalnog filma bez dijaloga je jedan od najpoznatijih i njavažnijih europskih crtača stripova, Španjolac Miguelanxo Prado. Još od početka 1980-ih njegovi su radovi obišli svijet - ilustracije, slike i klasične animacije. Više od 30 njegovih knjiga i stripova prevedeno je na brojne jezike i ovjenčano nagradama. De profundis nije njegovo prvo audiovizualno iskustvo: film se nastavlja na njegov rad na animiranoj seriji Men in Black.

   M. Prado: De profundis (2008.) - trailer


Svi filmovi, osim De profundisa, u natjecateljskom su programu Animafesta 2009.


Raspored projekcija:

Sita pjeva blues – 5. lipnja, 20:30, kino Europa / 6. lipnja, 21:00, kino Movieplex
$9.99 – 6. lipnja, 18:30, kino Europa / 7. lipnja, 21:00, kino Movieplex
Tajna Kellsa – 3. lipnja, 18:30, kino Europa / 4. lipnja, 19:00, kino Movieplex
Masni Boogie – 2. lipnja, 22:30, kino Europa
De profundis – 5. lipnja, 16:00, kino Europa

Devetnaesto izdanje Animafesta traje od 2. do 7. lipnja, a cijeli program projekcija i popratnih događanja pronađite ovdje.

Srđan Laterza

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.